СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Вълшебникът с виолончело Миша Майски в зала ”България”

13:08 | 25 януари 2017 | Културен афиш
Миша Майски Миша Майски
Великият майстор на виолончелото Миша Майски ще е солист на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 27 януари 2017 г. в зала "България" от 19,30 часа.
На диригентския пулт ще застане Александър Земцов, познат на българската публика като виртуозен виолист.

Програмата на концерта включва известните Вариации “Рококо” за виолончело от Пьотр Илич Чайковски, “Музикална шега”, увертюра от операта “Дон Жуан” и Симфония № 40 от Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е посветен на Моцарт, защото точно на този ден преди 261 години е роден гениалният композитор.

Миша Майски, определян още като един от най-ярките музиканти на XXI век, пристига за втори път в София. Той е роден през 1948 г. в Рига, Латвия. От 1962 г. учи в Ленинградската консерватория (днешна Петербургска), а три години по-късно прави своя дебют с тогавашната Ленинградска филхармония.

През 1966 г. печели престижния международен конкурс „Чайковски” в Москва и става ученик на известния виолончелист и диригент Мстислав Ростропович в Московската консерватория по лична покана на маестрото. Следват редица музикални отличия, сред които е и първата награда на международния конкурс за виолончело „Гаспар Касадо“ във Флоренция през 1975 г. От тогава започва световната музикална кариера на виртуоза.

„Получил съм образованието си в Ленинград и след това в Московската консерватория. Репатриран съм, както винаги съм подчертавал, в Израел, а сега от много години живея в сърцето на Европа, в Белгия. Дъщеря ми е родена в Париж, големият ми син е роден в Брюксел, а малкият, който е на две години и половина – в Италия. Свиря на италианско чело, използвам френски лъкове, германски струни, карам японска кола, имам швейцарски часовник и индианска огърлица… Пътувам по целия свят почти постоянно и може би твърде много и се чувствам като у дома си навсякъде, където хората се радват и оценяват хубавата класическа музика“, казва Майски.



Музикантът има множество записи за звукозаписната компания “Дойче Грамофон” (Германия). От 2000 г. Майски посвещава концертна си дейност на Йохан Себастиан Бах като изнася над сто Бахови концерта по света. Интересен факт е че, виолончелистът изпълнява всичките творби за виолончело на немския композитор в Цюрих, в три концерта за един ден. Миша Майкси е свирил редом с едни от най-известните имена на класическата музикална сцена, сред които са Юрий Башмет, Марта Аргерих, Гидон Кремер и други.

Александър Земцов е бил не веднъж гост-солист в България. Той е първият изпълнител на Концерт за виола от Емил Табаков и си партнира с Минчо Минчев в Симфония-концертанте за цигулка, виола и оркестър на Волфганг Амадеус Моцарт в програмата на сезон 2014/2015 на Симфоничния оркестър на БНР. Не само като виолист, а и като диригент, той има многобройни отличия, които му носят заслужено признание на световния музикален подиум.

През 2015 г. е дебютът му като диригент на International New Symphony Orchestra Lemberg (Германия), след което става художествен ръководител и диригент на Chamber Orchestra INSO (Лемберг, Германия). През същата година концертира като солист и диригент с Lappeenranta City Orchestra, (Финландия). Получава повторна покана за следващия сезон на оркестъра, както и да дирижира Orchestra Sinfonia Finlandia.

Билети можете да купите на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България“, Рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” 4) и в мрежата на ticketsbg.com.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини