СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Заповядайте на ”Йон” - пиеса за осиновените

18:28 | 6 декември 2016 | Културен афиш
”Йон” - пиеса за осиновените ”Йон” - пиеса за осиновените
Спектакълът разказва за осиновяването чрез съвременен танцов пърформанс и обещава да е сред големите театрални събития този месец.
Това е първият хореографски документален спектакъл, създаден по метода "вербатим” (от лат. дословно), който можете да видите на 7 и 8 декември 2016 г. от 19:30 ч. в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в столицата.

Актъорите се движат и едновременно с това предават дословно думите на интервюирани по време на теренно проучване хора по въпроса за осиновяването.

По този начин съвременният физически пърформанс се ангажира да представи някои от болезнените теми за обществото, да отправи въпроси, да породи диалог.

"Йон" (пиеса за осиновените) е базиран на документални интервюта с различни протагонисти в осиновяването – родители, осиновени, специалисти.

В хода на случването на спектакъла се отключват идеите ни за идентичност, семейство и изобщо хуманност. Абстрактността на телата и конкретиката на документалния материал си кореспондират по неочаквани начини, отваряйки нови, недоизказани смисли.

Снимка

"Йон" (пиеса за осиновените) е вторият спектакъл, подкрепен от платформата за документално изкуство В/ХОД в партньорство със Студио за документален театър VOX POPULI и Център за култура и дебат "Червената къща" в София.

Представлението е спечелило финансиране в конкурса "Малък грант за арт док проекти", който цели популяризиране на социалното изкуство, чиито теми са актуалните проблеми на действителността.

Автор: Стефани Ханджийска
Композитор: Георги Атанасов Minstrell
Костюми: Невена Георгиева
Виолончело: Стефан Хаджиев
Участват: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев, Пламена Пенчева
Фотограф: Фелия Барух

Проектът е част от резидентската програма на Derida Dance Center, подкрепена от Столична община. Специални партньори на спектакъла са Българска Асоциация Осиновени и Осиновители и Асоциация Анимус.

За тези, които ще присъстват на премиерата на 7- ми е предвидено специален отворен разговор след края на представлението.

Модератор ще бъде Неда Соколовска, а сред участниците в него ще бъдат представители на Българска Асоциация Осиновени Осиновители, без чиято подкрепа този проект нямаше да се случи.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини