СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Унгарецът Жолт Пожгай поставя в Сатирата ”Джина и Фидел”

09:00 | 15 март 2016 | Културен афиш
Жолт Пожгай, унгарски драматург и режисьор Жолт Пожгай, унгарски драматург и режисьор
Световноизвестният унгарски драматург и режисьор Жолт Пожгай е в София, за да постави най-новата си пиеса „Джина и Фидел" в Сатиричния театър.

Премиерата е на 4-ти април на камерна сцена „Методи Андонов” . Пиесата е базирана на действителната среща между киноиконата Джина Лолобриджида и Фидел Кастро. Годината е 1974 – акрисата е на 47 години, загърбила е киното и временно се „преквалифицира” като репортер. Изпратена е от телевизия Rai Uno за 12 дни в Куба, за да направи поредица от интервюта и филм-портрет за Кастро. Макар че никак не е лесно да вземеш интервю от човек, който е постоянна мишена на атентатори, актрисата успява да пробие бариерите и да спечели доверието на кубинския лидер.

Срещата е документирана в снимки от вестник „Тайм“, част от тях са и в личния сайт на актрисата. В крайна сметка филмът е заснет, но Rai Uno никога не го излъчва. Нещо повече – при неизвестни обстоятелства и по странен начин изчезват и копията на филма.

Какво се е случило в Куба през тези 12 дни? Имало ли е флирт или любовна афера между тези две легендарни личности? Пожгай твърди, че пиесата е за срещата на две души, на двама души от различни светове, между които на пръв поглед не може да има нищо общо. Написването й е вдъхновено от личното приятелство на автора Жолт Пожгай с Джина Лолобриджида и нейните разкази за срещата й с Фидел Кастро през 1974. Унгарският драматург казва, че актрисата, която сега е на 87 години, е много непретенциозен и земен човек. „Парите никога не са я интересували” – разказва Пожгай.

В ролята на италианската киноикона от 70-те години ще видим Нона Йотова, а в ролята на кубинския лидер ще се въплъти Кирил Ефремов. Интересното е, че Нона Йотова е на годините на актрисата, когато е изпратена да вземе интервю от Кастро.

Пиесата е структурирана в 15 срещи между Джина и Фидел. Политическият лидер и екранната звезда постепенно трупат доверие помежду си. В същото време те свалят маските си и променят постепенно представите за себе си и за другия. Драматургът Пожгай разчита на поредица от добри психологически Базирана на много реални моменти от живота на двамата, като например в нея се говори за приятелството на Кастро с Че Гевара и за трагичния епизод от живота му, когато намира разчлененото тяло на Че в Боливия… В пиесата Фидел предлага на Джина да я направи министър на културата в Куба. А дали така е било и в реалност и какви са впечатленията на актрисата от самата пиеса – за това може да разкаже самият драматург.

Жолт Пожгай е драматург, театрален и филмов режисьор. Роден е 1960 г. в гр. Печ, Унгария. На 14-годишна възраст вече е режисьор на независим любителски театър в града. След като завършва училище работи като санитар, директор в селски комунален център, помощник-учител в селско училище, шофьор и пощальон. Целта му е да натрупа разнообразен опит за избраната от него кариера на драматург. В същото време започва да учи задочно в Университета в Печ.

На 24 години постъпва в Националния (професионалния) театър в Печ. Работи първо като помощник-режисьор, а след това като секретар и драматург. Започва да се занимава и с книгоиздаване. Жолт Пожгаи е работил като драматург за редица театри - театър Madách, театър Arizona и театър Magyar в Будапеща. И до днес е почетен жител, драматург и автор на два провинциални театъра - Jókai в Бекешчаба и Katona József в Кечкемет. От 2004 г. той е артистичен директор на Будапещенския градски Komédium Theatre, артистичен директор на летния Pécsvárad Castle Theatre и драматург в Magyar Theatre в Будапеща.

От 1 февруари 2012 г. е артистичен директор на New Theatre, един от най-големите театри в Унгария. Генерален директор на Хорацио FILM Ltd /www.horatiofilm.com/. В последните години редовно е член или председател на журито в няколко международни фестивали: Делхи, Техеран, Багдад, Будапеща. След премиерата на първата му пиеса „Хорацио” през 1988 г. досега той е автор на 57 пиеси - трагедии, комедии, фарсове, приказни пиеси и пиеси с музика - които са поставена в 87 театъра не само в Унгария, но и в цял свят. Пожгай е и сценарист и режисьор на филми и телевизионни сериали. През последните години сам поставя повечето от своите пиеси. Една от най-поставяните му пиеси у нас, а и в световен мащаб, е „Лизелоте през май”. Тя има няколко премиери в българските театри в Монтана, Ямбол, Пловдив и Враца. Версията на френски език на „Лизелоте през май” е поставена в Женева, а след това и в Международния театрален фестивал в Авиньон.

На 28 август 2014 г. е премиерата й на английски език в Ню Йорк, в The Dream Up Broadway Festival, а на 22 декември 2014 г. – и в Букурещ. Най-новата пиеса на Жолт Пожгай „Джина и Фидел” вече е поставена в Грац, Австрия на немски език, 2015 г. Сред многото национални награди за драматургия в Унгария (1994, 1997, 1998, 1999)
Жолт Пожгаи е носител на Европейска награда за драматургия на Фестивала в Берлин, 1995 г., за "Артур и Павел" и „Златен лъв” за най-добър драматург - Голямата награда на Персийската академия.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини