СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Лили Димкова с изложба в арт-галерията на НДК

10:00 | 9 октомври 2015 | Мая Филипова
”Симона”/, портрет на внучката Симона, автор: Лили Димкова ”Симона”/, портрет на внучката Симона, автор: Лили Димкова
108 картини, сред които над 50 нови предстои да изложи в предстоящата си изложба "Светлина и движение" голямата ни художничка Лили Димкова.
Изложбата ще бъде открита на 10 октомври, събота, в 18:00 часа в арт-галерията на НДК.

Преди три години, по повод своя юбилей тя показа 130 платна във впечатляваща експозиция, разположена първо в СБХ, в галерията на "Шипка 6, а по-късно и в арт-галерията на Националния дворец на културата.

На фона на нейните, струящи със светлина картини се проведоха "Дни на духовност", с изключително силни събития, сред които премиери на филми и книги, музикални вечери, деца рисуваха сред нейните творби.

В предстоящата изложба на Лили Димкова ще бъдат включени нейните знакови цикли: "Богомили", "Български светци" и "Завета на цветните лъчи на светлината", както и новите: "Древност" и "Полетът на ветровете". Нейните последни творби: "Огнени сияния", "Архангел","Шамански огън" и "Ангел хранител" поразяват и въздействат по особен начин на сетивата.

Лили Димкова е завършила Художествената академия „Николай Павлович” в София през 1957г., в класа на проф. Георги Каракашев, специалност Сценография. Работи като сценограф в Габровския театър и като художествен редактор в Издателство „Наука и изкуство”, художник по костюмите на филмите:”Рицар без броня”, „Един снимачен ден”, „Шведски крале”, „Необходимият грешки”, „Сбогом, приятели”. Правила е художествено оформление на книги. Имала е самостоятелни изложби живопис в Ню Йорк в музея на Николай Рьорих (1979), в Сан Франциско, Алжир, Мароко, Берлин, Будапеща, Виена и самостоятелни изложби в София, Търговище, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново, Враца. Нейни картини има в Националната галерия, в музея “Николай Рьорих” в Ню Йорк, галерии в страната и в частни колекции в много страни. Носител е на орден “Кирил и Методий” и член на СБХ. Работи с маслен пастел.
Дъщеря е на народния лечител Петър Димков. Последовател на Учителя Петър Дънов.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини