СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Тази вечер връчват XXI-те награди ”Златна муза”

10:42 | 12 юни 2015 | Мая Филипова
Награда ”Златна муза” и ”Света София”, Жокер медиа Награда ”Златна муза” и ”Света София”, Жокер медиа
Официалната церемония по награждаването ще се състои на 12 юни 2015 г. в зала 1 на НДК, преди спектакъла "Кармен-сюита"на Имперския руски балет.
Ежегодните награди се организират от Музикалната компания "Жокер медиа. Сред инициаторите е и нейният президент Ованес Мелик Пашаев. Създадени са през 1994 г. и се присъждат за специален принос в популяризирането на руската култура в България.

Успоредно с "Музата" от няколко години се дава и награда "Света София" на руски културни дейци, статуетката за която е изработена от известния български скулптор Георги Чапкънов.

През годините носители на наградата "Св.София" са били: Юрий Башмет, Никита Михалков, Юрий Григорович, Йосиф Кобзон, Армен Джигарханян, Георги Смилевски, Ансамълът на МВД -Русия, Владимир Спиваков, Мерджанов.

Тази година наградата "Света София" е за основателя и главен художествен ръководител на Имперския руски балет - Гедиминас Тарнда.

21-та церемония по връчване на ежегодните награди за изкуства „Золотая муза” се реализира с подкрепата на Столична община, Посолството на Руската федерация в Република България, музикално-продуцентска компания „Жокер Медиа“, Руския културен център в София, Дарик Радио и ТВ 7. 

Председател на журито е композиторът и пианист Явор Димитров, а сред членовете  са: Виктор Чучков, Пламен Карталов, Бина Харалампиева, Нешка Робева, Светлин Русев и други.


Награди за принос към популяризирането на руския език и литература, осигурени от Руския културен център се присъждат на :
доц.д-р Татяна Алексиева - ръководител катедра"Руски език" в Су "Климент Охридски"
;
Румяна Тодорова. главен учител по руски език в СОУ ""Гео Милев" -Варна; Розалина Димитрова- старши учител по руски език в СОУ "Гео Милев" - Варна; Мавлюха Станчева - старши учител по руски език в СОУЕЕ "Св.Константин -Кирил Философ" - Русе.

Наградата за журналистика се присъжда на Елена Йончева.

Гран-при за цялостен принос се присъжда на з.а. на Русия – българинът Бисер Киров.

Бисер Киров е на музикалната сцена вече 50 години. През 1988 г. завършва с отличие специалността „Музикална режисура” на Руската академия за театрално изкуство в Москва. Десет години е продуцент, режисьор и водещ на популярни детски програми „Златен ключ” и „Чудна приказка” по телевизионните канали РТР и ТВ „Култура”. И до днес той е концертиращ артист в Русия и страните на СНГ. Почетен президент на ежегодния Международен детски фестивал във Волгоград и Сочи. От 2006 до 2010 г. е съветник по култура при посолството на Р.България в Москва, а от 2010 е „Посланик на добра воля на Р.България в Руската Федерация”. През 2012 по разпореждане на президента Владимир Путин , Бисер Киров е награден с грамота за изключителен принос в руско-българското културно сътрудничество.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини