СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Връчиха наградите ”Златен век” на изтъкнати творци

00:11 | 22 май 2015 | Мая Филипова
Министър Рашидов връчва ”Златен век” на Недялко Йорданов Министър Рашидов връчва ”Златен век” на Недялко Йорданов
Престижните награди бяха връчени в навечерието на 24 май от Министър Вежди Рашидов на "Сцена 17" в Министерството на културата.
В навечерието сме на най-хубавия български празник. 24-и май е празникът, който сближава всички, това е празникът и на културата, и на просветата, на духовността. Празникът на този език, на който говорим и на писмеността ни. Това е езикът, на който всички комуникираме, мразим, обичаме. Един език, който ни кара да общуваме и ни е необходим, за да я има България и да имаме идентичност като нация и като държава. Най-искрено честитя на всички Вас този прекрасен и светъл празник!”, каза на церемонията министър Вежди Рашидов.

На традиционната церемония в навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, със "Златен век" - огърлие, бе отличен и поетът Недялко Йорданов.

Със "Златен век" - звезда, бяха отличени проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей, проф. Казимир Попконстантинов - археолог, художниците Кеазим Исинов, проф. Иван Газдов и проф. Светослав Кокалов, проф. Иван Ничев - кинорежисьор, доц. Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей към БАН, както и Стефан Диомов - композитор.

С високото отличие "Златен век" - печат на Симеон Велики, бяха наградени режисьорката проф. Маргарита Младенова и актьорът Руси Чанев. Когато се говори за европеизация на културата - като начин на интерпретиране на света, трябва да се стремим към по-различна от тази на останалите европейци култура, към българско интерпретиране на света, отбеляза Руси Чанев, след като получи престижното отличие на Министерството на културата.

Сред удостоените днес с наградата "Златен век" - печат на Симеон Велики, както и с почетна грамота, бяха и музикантите Мими Иванова, Развигор Попов, Иван Дреников, Михаил Букурещлиев, Константин Ганев, актьорите Васил Стойчев, Иван Налбантов, Елена Райнова, писателите Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Федя Филкова, арх. Богоя Сапунджиев и арх. Спиридон Ганев, Аделина Филева - директор на Софийска градска художествена галерия, реставраторите Светла Цанкова и Петя Пенкова, както и библиотечни работници, педагози и археолози. С почетни грамоти на тържеството днес бяха отличени и млади таланти, сред които режисьорката Василена Попилиева и актрисата Весела Бабинова, певицата Крисия Тодорова, пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови.

Церемонията завърши по традиция с химна на българската просвета и култура "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини