СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Премиера на танцовия спектакъл „Откровения” в Русенска опера

22:26 | 20 април 2015 | Мая Филипова
”Откровения”, танцов спектакъл на Русенска опера ”Откровения”, танцов спектакъл на Русенска опера
Балетът на Държавна опера-Русе отбелязва Международния ден на танца с премиера в Русе и Велико Търново.
На 29 април, от 19.00 часа в залата на Русенската опера, балетната трупа на театъра ще отбележи Международния ден на танца с премиерата на танцовия спектакъл „Откровения” – една специална вечер на съвременните хореографи.

Спектакълът ще бъде представен на следващия ден – 30 април, от 19.00 часа, в Двореца на спорта и културата „Васил Левски”. Директорът на Русенската опера Найден Тодоров и ръководителката на балета Силвия Томова избират този път балетната вечер да бъде посветена на таланта на съвременните български хореографи, защото вярват, че за ценителите на танцовото изкуство е важно да се докоснат до неговите различни лица – от класиката до съвременните световни достижения. А за една балетна трупа като тази на Русенската опера, всяка една среща със свежата и нова идея, танцови техники, актьорски задачи носи изява, развитие и възход.

Четирима талантливи български хореографи Ангелина Гаврилова, Анна Донева, Асен Наков и Християн Бакалов ще представят за първи път на русенска сцена заедно с балетната трупа на Държавна опера-Русе своите танцови ОТКРОВЕНИЯ. За любовта, за посвещението, за бурните емоции, за страстта и огъня, за неизказаното, за тъгата и болката...Различни емоционални състояния изразени чрез мълчаливите послания на танца в четири миниатюри на фона на музиката на Бах, Кремер, латино и суинг фрагменти, феномена Има Сумак, вечния шансон на Жак Брел Au Suivant.

Ангелина Гаврилова е солистка на Балет „Арабеск”. Балерина с ярка индивидуалност, изумителна артистичност и не случайно е предпочитана в различни телевизионни и театрални продукции. Уникалната балерина пренася своя несравним танцов почерк и в своята авторска хореография. Спектакълът, който ще представи се нарича „Тишината в мен” по музика на Гидон Кремер с участието на Весела Василева, Александър Марков, Елена Харалампиева, Марян Янков, Зорница Петрова, Теодор Цаков Жаклин Драганова, Стоян Фъртунов.

Анна Донева е сред най-изявените млади български хореографи с множество български и международни награди. Преподавател, един от основателите на програмата „Модерен танц” в НУТИ, понастоящем директор на НУТИ-София, член на жури на редица международни танцови конкурси. Талантливата хореографка е почитател на виолончелото и избира за съпровод на своята хореографска миниатюра „Молитва” - „Сюита за чело” от Бах.  В спектакъла участват Мая Кирилова, Виделина Стоянова, Весела Василева, Жаклин Драганова, Цветелина Катрин Котова.

Асен Наков е от емблематичните солисти на Балет „Арабеск”. Танцьор с впечатляваща физика и магнетично присъствие, Асен Наков все повече насочва своята енергия към преподавателска и хореографска дейност. С артистите на Русенския балет той ще представи „Сянката на твоята усмивка” с избрана музика суинг, латино, Има Сумак. Участват Зорница Петрова, Елена Харалампиева, Никол Джиброва, Александър Марков, Марян Янков, Деян Добрев, Теодор Цаков.

Специално за вечерта на съвременните хореографи от Брюксел пристига и вече утвърдения извън граница танцьор и хореограф Християн Бакалов. Новатор, експериментатор, неспокоен дух, артистът ще пренесе на русенска сцена една от първите си танцови хореографии, донесла му международен успех. Това е изцяло мъжки танц по популярния шансон на Жак Брел „Au Suivant” с участието на Александър Марков, Марян Янков, Теодор Цаков, Антон Иванов, Михаил Дамянов, Деян Добрев, Стоян Фъртунов.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини