СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Google Art представя онлайн и ”Целувката” на Густав Климт

09:40 | 27 февруари 2015 | Мая Филипова
”Целувката”, Климт ”Целувката”, Климт
Считаната за най-романтична картина в света, на която художникът е изобразил самия себе си и своята любима Емилия Фльоге вече може да бъде разгледана онлайн.
"Целувката" на Климт е част от колекцията на бароковия дворцов комплекс "Белведере", построен в периода 1721-1722 край Виена по поръчка на принц Евгений Савойски.

Дворецът "Белведере" е свързан с българската история, тъй като на 1 март 1941 г. министър-председателят Богдан Филов подписва споразумението за присъединяване на България към тристранния пакт Рим-Берлин-Токио. 
 
"Белведере" притежава общо 24 негови творби, като по този начин е собственик на най-голямата колекция от картини с маслени бои от този изключителен австрийски художник.

Световноизвестният шедьовър вече може да бъде видян не само във виенската галерия, а също и в Google Art, който е част от културния институт на Google и отвежда посетителите на виртуална разходка из най-големите световни музеи на изкуството, съобщава БГНЕС
. По този начин една от най-скъпо оценяваните картини в света - "Целувката" може да бъде разгледана под формата на гигапикселова фотография, където всеки малък детайл се откроява в изключително висока разделителна способност, сякаш посетителят я наблюдава под лупа.

Картината, считана за най-важната творба на Климт е шедьовър на течението Art Nouveau и представлява едно от най-често възпроизвежданите произведения на изкуството в света.

Платформата използва същата технология като тази на Google Street View, за възпроизвеждане на изображения, заедно с роботизирания хардуер "GigaPan", разработен съвместно с Google.
Всеки онлайн посетител би могъл да направи свои собствени галерии от любимите си произведения, с помощта на Adobe Flash Player.

Силно критикуван от своите съвременници, остава безспорен фактът, че Климт революционизира живописта и е важен пионер на модернизма, основател на школата  "Виенски сецесион".  Акцент в неговите картини е женската красота, но присъстват и стилизирани цветя, шапки, спирали.

"Целувката" е  от така наречения му "златен период", когато творбите му са обагрени предимно в златни краски. В тази картина Климт показва доминантното положение на мъжа, който до този момент е бил в покорна поза, напълно подчинен  на сексуалността на жената.

Обработена е с листово злато, което й придава особен религиозен ореол. Някои ценители я определят като магическа формула на любовта. Смята се, че простото значение на тази картина е златното сияние на щастието, свят, в който няма нищо друго освен двамата влюбени. Липсват движение, пространство, време - всичко е концентрирано в един миг на близост. В една целувка. Тя изразява идеята за сливане на двете начала - мъжкото и женското, с лек превес на мъжка доминантност, без която жената би изгубила своята истинска същност. Би изгубила дори излъчваното усещане за щастие.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини