СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Веско Ешкенази става посланик на класическата музика в НДК

14:24 | 26 февруари 2015 | Мая Филипова
Веско Ешкенази и Мирослав Боршош Веско Ешкенази и Мирослав Боршош

Видео: Камерън Карпентър (орган)

Днес, на пресконференция в Пресклуб–НДК директорът Мирослав Боршош и световноизвестният виртуоз представиха първите големи музикални събития за тази година.
Новият шеф на двореца продължава да впечатлява с изключително амбициозната си програма за връщане статута на НДК в основно културно средище в столицата.

Веско Eшкенази ще бъде посланик на НДК по света в сферата на класическата музика”, каза Мирослав Боршош, който не скри удовлетворението си от факта, че Ешкенази е приел предложението му да дойде в НДК като ръководител “Международни музикални проекти”. Той беше категоричен, че НДК трябва да се превърне в пространство за качествени и конкурентни продукти, а Веско Ешкенази е човекът, който може по най-добрия начин на популяризира тази кауза.

Бих искал да благодаря на г-н Боршош за отправената покана, която приех с изключителна радост. Няма да крия, че съм изключително развълнуван - НДК заема специално място в моя живот, тъй като именно тук излязох за първи път на голяма сцена, когато бях едва 17-годишен”. Той заяви, че ще направи всичко по силите си, за да може НДК да реализира заявените високи цели, а големите музикални имена да открият в Двореца и София техен нов дом, където да се връщат отново и отново, за да радват постоянно българските слушатели.

Другата голяма новина от днес е концертът на лошото момче на органа Камерън Карпентър, който пристига за първи път у нас и ще изнесе мега-концерт в НДК на 14 юни. Той е единственият органист в историята с номинация за ГРАМИ за соло албум (“Revolutionary” от 2008 г.). Изключителен музикант, композитор, виртуоз и шоумен - Камерън Карпентър пристига в София със своя уникален и много специален орган.
Иструментът e лично проектиран от него и изработен по поръчка от пионерите в бранша “Marshall & Ogletree”. Това е единственият подобен орган – дигитален и мобилен, позволяващ на органиста да пътува и да изнася концерти навсякъде по света.

Бунтарят Камерън Карпентър ще представи в София “ALL IS VANITY” - специална програма в две части, с произведения на Бах, Шостакович, Шопен и др., а също и произведения на самия Карпентър – “Парафрази и аранжименти на песни” от Дж. Гершуин до Патси Клайн и “Музика за един въображаем филм”. Именно последната, той представи за първи път през март 2014 г в Lincoln Center, New York, когато бе и световната премиера на уникалния тур-орган. Единствен по рода си, както по дизайн, размери и техническо отношение, органът на Карпентър съчетава в себе си класиката със съвременното и същевремнно носи своя художествена стойност. Инструментът е сбъдната мечта за колоритния музикант, който е способен да обърне представите на публиката за музика, усещане, емоции. Само инструментът пътува разпределен на части в два огромни тира от по 7.5 т, а за да бъде сглобен на сцената са необходими поне три часа и четирима специалисти.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини