СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

26 Юли

Годишнина от рождението на Стенли Кубрик

На 26 юли 1928 г. е роден Стенли Кубрик, американски кинорежисьор, сценарист и продуцент /1928-1999/. Критиката и публиката нееднократно го признават за един от най-добрите режисьори на XX век. Талантът на Кубрик се проявява рано - започва да продава аматьорски снимки на ню-йоркското списание Look и така започва кариерата му на фотограф. С развитието си се концентрира върху документалната фотография и снима няколко документален късометражни филми. В началото на 60-те години на миналия век, заедно със семейството си (има три деца) се премества във Великобритания.

Първият филм, който режисира в Лондон е "Лолита" - работи изключително активно заедно с автора на романа Владимир Набоков. За снимките на филма харесва актьора Питър Селърс, който играе три роли в следващия филм на Кубрик - "Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба". Въпросният филм получава изключително добра оценка от критиците. Следващите му два филма "2001: Космическа Одисея" и "Портокал с часовников механизъм" предизвикват голям интерес, дори обществени дебати, както върху съдържанието, така и върху изразните средства на Кубрик. В средата на 80-те започва "Пълно бойно снаряжение", по новелата на Густав Хасфорд. Филмът е поглед на Виетнамската война и военната подготовка, които превръщаща хората в хладнокръвни убийци. Получава номинация за Оскар през 1987 година.

Последният му филм - "Широко затворени очи" (1999) отново предизвиква огромен интерес с различния поглед върху вечните теми: щастливо женен нюйоркски доктор (Том Круз) се отдава на опасна и унищожителна одисея на сексуални и духовни открития след като жена (Никол Кидман) му признава, че веднъж му е изневерила...Личности


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш