СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

1 Мар

Годишнина от откриването на Периодичния закон

Годишнина от съставянето от руския химик Дмитрий Менделеев /1869/ на периодична система на химическите елементи, наречена "Опит за система на елементите, основана на атомното им тегло и химическото сходство", като сравнява изменението на свойствата на съществуващите до момента химически елемети и величините на тяхното атомно тегло.

През октомври 1871 г. окончателно дава формулировката на т. нар. Периодичен закон на химическите елементи под името "Свойствата на елементите, както и свойствата на образуваните от тях прости и сложни тела са подредени в периодическа зависимост от тяхното атомно тегло". Графическото изражение на закона се явява разработената от него периодична система на химическите елементи, т. нар. Менделеева таблица. На основата на периодичната система той внася корекции в атомното тегло на някои от химичните елементи, както и открива нови такива, сред които галий, германий и скандий.

С резолюция A/RES/72/228 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г., 2019 година е обявена за Международна година на периодичната таблица на химичните елементи.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш