СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Маршрутка

- 7/10
Автор: Елин Рахнев
Режисьор: Пламен Масларов
Сценография: Кольо Карамфилов и Татяна Димова
Актьори: Мария Статулова, Катерина Евро, Тончо Токмакчиев, Дидо Мачев, Кирил Ефремов, Стефан Денолюбов

Програмата

Постановка на ДКТ "Иван Димов" - Хасково

Режисьор - Пламен Масларов

 

"Не се явявам режисьор на спектакъла, а обикновен пътник

Става дума за пътуване. За пътуване в затворено пространство. Този момент се появява за различните автори и зрители някъде в началото на ХХ век. Защото дотогава хората са пътували с коне, с камили, с лодки и пространството по време на придвижването не е било така стеснено.

Story-то на пътуването от епохата на аргонавтите към днешните дни се променя едва при дилижансите в Северна Америка. Но както при древните, така и при сегашните хора това ПРОСТРАНСТВО е наситено с любови, страдания, криминални загадки и всичко останало, което съпътства едно пътуване през времето.

Дали сме в Ориент-експреса на Агата Кристи или в космическите кораби на американските ни колеги – всички ние пътуваме.

Лично аз имам на сърцето си две пътувания. Едното – литературно, а другото – филмово. Първото е “По пътя” на Джак Керуак, а второто – един югославски филм от 80-те години – “Кой пее там?”. И в двете творби съществуват някакви странни взаимоотношения между героите, близка до мен атмосфера, а и нещо непознато, което критиците обикновено наричат “дух на времето”.

Духът на “нашето” време, за радост или съжаление, се нарича “маршрутно такси”. Ние пак пътуваме, но все по маршрут – не бива да се отклоняваме от него – можем понякога да слезем, но не и да поискаме нещо повечко от това, че изобщо се движим.

В случая аз не се явявам режисьор на спектакъла, а обикновен пътник, тръгнал от Люлин /LIulin/ 4 и 5 до Младост /Mladost/ 2 и 4 или от Монпарнас – Париж /Montparnasse – Paris/ до Марше О Пюс /Пазара на бълхите - Marche aux Puces/.

Благодаря на актьорите, които участват в тази пътна далавера, благодаря на майка ми, която не надникна в пиесата предварително, благодаря на автора, който беше така търпелив при моите промени и накрая благодаря на колегите ми от Българска национална филмотека, които преглътнаха отсъствието ми като техен директор.

След обичайните “оскарови” благодарности ви желая приятно пътуване с извинението, че може и да друса и да не е толкова приятно."

Пламен Масларов

Театри


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини