СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Солунските съзаклятници

- 0/10
Автор: Георги Данаилов
Режисьор: Стоян Радев
Сценография: Венелин Шурелов
Композитор: Виктор Стоянов
Фотограф: Атанас Кънчев
Художник на плаката: Стефан Десподов
Художник по костюмите: Елица Георгиева
Актьори: Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Руси Чанев, Мила Люцканова, Леонид Йовчев, Ана Пападопулу, Павлин Петрунов, Благовест Благоев, Валери Йорданов, Петко Венелинов, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Христо Петков, Кирил Кавадарков

Програмата

Солунските атентати са извършени през периода 15-17 април стар стил (нов стил 28-30 април) 1903 година в Солун. Организирани са от група български младежи от Солунската българска мъжка гимназия, анархо-терористи, известни в историята като гемиджиите. Членовете на групата сами се наричат гемиджии и се определят като хора, простили се вече с живота си, и пуснали своята лодка в бурното море, която или ще изкарат благополучно на брега, или ще я разбият в скалите. Атентаторите целят да засегнат финансовите и икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония. Взривени са сградата на "Отоман банк", френският кораб "Гвадалкивир", прекъснато е осветлението на града. Повечето от атентаторите загиват, след като водят неколкодневни боеве по улиците на града. Саможертвата на младежите изостря още повече обстановката в размирните европейски части на Османската империя.

 

Георги Данаилов (авторът):

"Пиесата представляваше един непрестанен и трагичен спор между разума в името на свободата и смъртта в нейно име. Този спор продължава да се изостря и в наши дни и не търпи дефиниция. Тероризмът се осъжда, преследва и проклина, но ведно с това се среща все по-често по всички краища на изумената земя. Може би наистина има някаква грешка в човека. Може би прогресът е враг на свободата... Може би прогресът е враг на свободата... Може би..."

Театри


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини