СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Да се провреш под дъгата

- 6.5/10
Автор: Георги Марков
Сценография: Асен Шопов
Костюми: Цвета Маринова
Постановка: Асен Шопов
Музикално оформление: Михаил Шишков
Фотограф: Атанас Кънчев
Художник на плаката: Стефан Десподов

Програмата

Пиесата  "Да се провреш под дъгата" представлява авторска драматизация на новелата на Георги  Марков "Санаториумът на д-р Господов". Предадена е в отдел Драматически театри на Комитета за изкуство и култура през 1965г.

За първи път се играе в Толбухин (Добрич) на 25 септември 1966г.

На 1 октомври 1966г. има премиера в Пловдивския държавен театър и е дебют на режисьора Крикор Азарян.

На 25 март 1967г. е нейната премиера в Театъра на Народната армия, но е спряна на тринайсетото представление заради това, че за ранената партизанка се говори през цялото време, а е показана на сцената само за 2 минути, както пише Г. Марков. Причината е обаче в променения от самия него финал, когато Немият в пиесата изведнъж проговаря.

От 24 март до 10 април 1974г. "Да се провреш под дъгата" се играе на сцената на лондонския Little Theatre под заглавието Lets go under the Rainbow и режисурата на Стивън Джон Митчел. В английския вариант Г. Марков превръща безименната партизанка в терористка, без да уточнява времето на действието - края на Втората световна война. Добавени са и премахнати някои реплики, с част от които се съобразява и днешната постановка на пиесата в НТ Иван Вазов"
 

Театри


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини