СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Странната двойка

- 5/10
Автор: Нийл Саймън
Превод: Андрей Аврамов
Сценография: Невена Белева
Постановка: Андрей Аврамов
Актьори: Явор Борисов, Милена Аврамова, Ирина Първанова, Светломир Радев, Константин Икономов, Мартин Каров, Богдан Казанджиев

Програмата

По-устойчиво ли е на сътресения мъжкото приятелство в сравнение с женското, могат да проверят зрителите в спектакъла "Странната двойка" от Нийл Саймън.

 

Режисьор на пиесата е Андрей Аврамов. Приема се, че прототипи на главните персонажи Оскар и Феликс са самият автор и неговият брат. В ролите се изявяват Светломир Радев и Константин Икономов, в чийто маниер на игра долавяме нещо от героя на Робин Уилямс в "Мисис Даутфайър". Но не защото се превъплъщава в детегледачка, а тъй като по неподобаващ за един мъж начин изземва функциите на жената в дома. Жената, която е напуснала живота на Оскар, пренебрегнал заради страстта си към покера грижите за семейството.

 

Сценографията на Невена Белева въвежда в апартамента на картоиграча, където цари пълен хаос. Но в мига, в който приютява Феликс, оказал се впоследствие негов събрат по съдба, последният сякаш с вълшебна пръчица преобразява жилището. Не само аверите - Рой, Вини, Мъри, но и зрителите от първите редове могат да почувстват обилно напоения с благоухания въздух. Заслугата е изцяло на чистофайника Феликс, който неизменно размахва ароматизатор в ръка и съобразно вкуса на когото спортните фотографии по стените биват подменени от картини с цветя.

 

Психологически достоверно претворява Мартин Каров битуващата по света и у нас анекдотична представа за полицая. Симпатично глуповат, дразнещо несръчен, но затова пък простодушен и отзивчив, падне ли му сгода да се докаже като ревностен блюстител на реда. Екзотичен оле-привкус придават на битието на двамата съжителстващи си приятели съседките от Иберия (в ролите са Ирина Първанова и Милена Аврамова). Комизмът произтича от неправдоподобния език, на който говорят - смесица от испански и английски - и който е причина героите неведнъж да се окажат изгубени в превода.
 

.....................................................

Традиционният седмичен покер в дома на Оскар е на ръба да се провали. Обичайно пунктуалният Феликс се появява не само със закъснение, но и крайно неадекватен, в шок. Жена му току-що го е изгонила и заплашила с развод. Изпълнен със съчувствие Оскар предлага на разстроения Феликс да му стане съквартирант. Съвсем скоро апартаментът на Оскар от разхвърляна бърлога на разведен мъж се превръща в лъщящо от чистота жилище, а покерът отново не върви, защото вместо да държи картите и да залага, Феликс пече сладкиши и маже сандвичи… И Оскар започва да се замисля дали не е време да се освободи от тази досадно изрядна домакиня от мъжки пол, която царства в дома му.

Театри


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини