СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Всичко ни е наред

- 0/10
Автор: Дорота Масловска
Превод: Правда Спасова
Режисьор: Десислава Шпатова
Сценография и костюми: Николета Найденова
Музика: Александър Даниел
Фотограф: Иван Дончев
Актьори: Елена Телбис, Вяра Табакова, Снежина Петрова, Радена Вълканова, Дамян Тенев, Леонид Йовчев, Карла Рахал, Теодора Духовникова, Илиана Коджабашева

Програмата

Дорота Масловска е родена във Вейхерово (Полша) през 1983 год. Следва "Културология" във Варшавския университет.

Едно от най-ярките имена на новото поколение полски писатели. Автор на романите "Полско-руската война под бяло-червено знаме"(2003) и "Паунът на кралицата"(2005), превърнали се в бестселъри. Първата си пиеса "Двама бедни румънци, говорещи полски"(2006) пише по поръчка на прочутия варшавски авангарден театър "Розмаитошчи" за проекта му TR/PL. Както в романите, така и в пиесите си, Масловска ползва един стилизиран език, сплав от разговорна реч, телевизионни стереотипи и младежки жаргон, който ярко очертава характера на героите. Творбите й носят комизъм и паралелно с това са точен и дълбок психологически портрет на средния поляк, формиран от телевизията и Църквата.

 

Дорота Масловска е лауреат на няколко награди, сред които и най-престижната награда за полска литература "Нике".

Пиесата „Всичко ни е наред" е публикувана за първи път на 31 октомври 2008 год. Театралната премиера на пиесата излиза на 26 март 2009 год. в театър „Варшава" с режисьор Гжегож Яжина.

 

Според думите на Юстина Соболевска пиесата „Всичко ни е наред" (2008), е ужасяваща комедия за поляците, които не знаят кои са, а може би въобще не съществуват. Героите в нея са семейство – три жени от три различни поколения, които не могат да намерят общ език. Бабата непрекъснато си спомня за Втората световна война, майката чете рекламните списания от хипермаркетите, а дъщерята се идентифицира в субкултурата на хевиметъла. Намерението на авторката е да подскаже, че няма такова нещо като средностатистически поляк. Особеното в пиесата е съществуване на различни фигури в различни времена, което тук е показано по непосредствен начин – действията се развиват едновременно. Героите изкрещяват изтъркани фрази, плачат гледайки псевдоамбициозни филми, обожават да се оплакват и критикуват, но и обичат да гледат на останалите отвисоко. „Всичко ни наред" представя нещата от абсурдната им страна, като един истински остроумен анекдот.

 

Театри


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини