СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Предизвикателство за смелите - пиеса за осиновените

16:18 | 9 декември 2016 | Културен афиш
Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев и Пламена Пенчева в ”Йон” - пиеса за осиновените Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев и Пламена Пенчева в ”Йон” - пиеса за осиновените
Премиерата на пиесата "Йон" се състоя на 7 и 8 декември в Центъра за култура "Червената къща" в София.
Документален театър и съвременен танц е новият интерактивен проект на Стефани Ханджийска - артист, танцьор и хореограф.  Занимава се професионално в сферата на Антропологията и Танцовия театър.

"Йон" е движенчески спектакъл, базиран на документални интервюта на осиновени, осиновители и специалисти в осиновяването.

Посредством движение, музика, танц и глас артистите пресъздават палитрата от емоции и чувства, съпътстващи децата и родителите по пътя им един към друг и към себе си.

Снимка
Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев и Пламена Пенчева

Спектакълът е изграден върху интервюта с осиновени хора, родители, осиновили деца и специалисти от системата за закрила на детето, които актьорите по уникален начин оживяват на сцената.

Преди няколко месеца Стефани Ханджийска и екип млади таланти се обръщат към екипа на Българска Асоциация „Осиновени и осиновители“ с молба да им разкажат повече за света на осиновяването.

"Споделихме с тях своя опит и личните си истории. Те ги превъплътиха в танц и създадоха от тях своето изкуство. Така нашите послания, личен опит и живот са в този уникален танцов спектакъл."

Снимка
Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев и Пламена Пенчева

Над 2 милиона души в България са част от осиновяването. Деликатна тема с много въпросителни.

"Убедени сме, че осиновяването не е срамен акт, а нещо прекрасно, което трябва да се споделя и показва! Искаме срещу думата осиновяване в речника да стои думата"Любов", защото осиновяването е именно това." Това е мисията на хората от Българската Асоциация Осиновени и Осиновители - БАОО.

Няколко млади творци професионално отварят прозорец към нещо дълбоко интимно, болезнено, но в обществото ни обвито с добри намерения и в крайна сметка неразбиране.

Представлението е спечелило финансиране в конкурса „Малък грант за арт док проекти” на В/ХОД, който цели популяризиране на социалното изкуство, чиито теми са актуалните проблеми на действителността.

"Нов подход към сценичното изкуство. Йон е спектакъл, който съчетава хореография и вербатим (от лат. дословно), предаване на интервюта на терен. За нас осиновяването може да се разгледа изключително интересно като краен художествен проект. Тъй като тук се засяга и темата за идентичността, а тя за творците мисля е особено гъделичкаща. Търсенето на това кой съм аз? На кого принадлежа? Кой ме е изградил? Кой ме е формирал? - е много, много любопитен момент за един творчески настроен човек и неговото въображение.", казва програмният мениджър на В/ХОД Рада Езекиева пред камерите на "Денят започва с култура"

Снимка
Василия Дребова и Пламена Пенчева

Ето и какво споделя за предизвикателството на проекта авторката му Стефани Ханджийска пред БНТ:

Снимка

"Искахме да се предизвикаме и да срещнем две коренно противоположни неща - танцът и това да се интересуваш от другия, което според мен е основата на документалистиката.

За мен като танцьор и хореограф е много важно, да докажа че танцът е едно не просто невероятно красиво изкуство, но че и танцовите търсения не се ограничават само в естетиката, а че танцът може да бъде и много социално ангажиран.

Искахме да погледнем към една тема - осиновяването през една по-различна призма, от това което хорта може би автоматично си представят.

Домовете за деца лишени от родителски грижи или децата, които не живеят в семейство. За мен беше много любопитно да открия другата страна на осиновяването.

Съвремените осиновители, с които ние разговаряхме не крият от децата си още от първия ден, макар че те са малки, от къде идват и кои са те. Това за мен е прекрасно, защото за мен това е уважение. Ти да не подценяваш едно дете, което дори да е на 2 години, че то няма да те разбере, ако по някакъв прост начин му кажеш, че то не е твое биологично дете, но това по никакъв начин не те променя и децата го разбират. Много естествено откликват на това и всъщност така се изграждат едни много здрави семейства. Това е нещото, което ние видяхме като реалност в осиновяването.


Когато търсихме име за спектакъла, започнахме да търсим откога осиновяването е практика в човечеството и се оказа, че тя е невероятно древна практика. Всъщност Йон е фигура от древногръцката митология, който е осиновен и който е бащата на всички древни гърци йонийци. За нас това е метафора, самата фигура не е важна за нас, важно е че това е една чисто човешка и цивилизационна практика, която е невероятно древна и успешна. Самите римски императори, много често вместо да оствят мъжки наследник са осиновявали следващия римски император."

Снимка
Боян Арсов

Когато изкуството е реалност и реалността изкуство...
Когато тялото и душата говорят в едно...
Когато дори тишината говори...

Автор: Стефани Ханджийска
Композитор: Георги Атанасов Minstrell
Костюми: Невена Георгиева
Виолончело: Стефан Хаджиев
Участват: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев, Пламена Пенчева
Фотограф: Фелия Барух


Не пропускайте следващата дата на 19 декември в Център за култура и дебат „Червената къща”, когато представлението ще е благотворително за Надежда за малките - Hope for the Little Ones и тяхната инициатива "Малка къща" - два центъра за настаняване на деца от 0 до 3 години.

„Йон” (пиеса за осиновените) е вторият спектакъл, подкрепен от платформата за документално изкуство В/ХОД в партньорство със Студио за документален театър VOX POPULI и Център за култура и дебат „Червената къща” в София.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини