СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Седмицата преди Коледа ще бъде книжна!

18:09 | 8 декември 2016 | Културен афиш
Най-големият книжен форум в България - Софийският международен панаир на книгата ще се състои за 44-ти път в периода между 13 и 18 декември на етажи 0 – 4 в НДК.
Представяйки над 200 изложители от страната и чужбина, панаирът е място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти, а тази година ще приюти и четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал.

Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

С гостуването на Софийския духов оркестър ще бъде даден официален старт на събитието на 13 декември от 11:00 в Централното фоайе на НДК. Още през първия ден от изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 3, западно крило. В 16:00

Посолството на Аржентина у нас ще почете паметта на един от великите класици на XX век Хорхе Луис Борхес - 30 годишнината от смъртта му. Повече от 60 премиери ще се състоят в рамките на панаира, като на сцената ще гостуват и известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш и турският автор Мурат Гюлсой.

В специализираната програма присъства среща с гостите от щанда на Китай, които ще представят информация относно книжния пазар, тенденции в местното книгоиздаване и търговията с книги, а също съвети за сътрудничество с китайския бизнес.

В програмата ни очакват и събития за най-малките читатели, музикални и актьорски участия, множество срещи с автографи, изложба и библиотека на авторски книжни проекти до сцената на ет. 3.

Снимка
Снимка: BulFoto

Традиционно, Софийският международен панаир на книгата е домакин и на наградата за най-добър издателски проект „Златен лъв“. Тя ще бъде връчена в петък, 20:30 ч. в Литературен клуб „Перото”. Със събитията от културната програма на панаира можете да се запознаете от линка в публикацията тук.

За четвърта година панаирът посреща Софийския международен литературен фестивал, който се фокусира върху изключително актуалните теми миграция, идентичност, граници и принадлежност. Фестивалът ще представи 11 автори в чуждестранната си програма.

Сред тях е Илия Троянов, чийто последен роман „Власт и съпротива“ беше сред 20-те книги, номинирани за най-добър немскоезичен роман на 2015 г. Сърцето на литературния фестивал традиционно ще тупти на сцената на Мраморно фоайе, ет. 2 на Националния дворец на културата.

На традиционния етаж, посветен на чуждестранните участници на панаира (ляв полуетаж), ни очакват щандове с книги от Иран, Испания, Италия, Китай, Румъния, Русия, Турция и Унгария. Пълния списък с участниците на панаира вижте ТУК.

Софийският международен панаир на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини