СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Цигулка на повече от 270 години ще звучи в зала 1 на НДК

16:00 | 25 октомври 2016 | Културен афиш
Марио Хосен Марио Хосен
Марио Хосен – „българският Паганини” представя оригиналната концертна програма на своя музикален двойник.
Наричат Паганини бунтар или дяволски музикант. За времето, в което прави музика, той е като днешните рок звезди. Необуздан и новатор. Малко са виртуозните цигулари днес, които предполагаме, че свирят като Паганини. Българинът Марио Хосен обаче, е негов музикален двойник /според редица критици/ и на 3 ноември (четвъртък) от 20:00 часа ще изнесе концерт в Зала 1 на НДК.

Освен виртуозни произведения от самия Паганини, ще бъдат изпълнени и творби от Лудвиг ван Бетовен, Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Джоакино Росини и Лео Делиб – някои от партитурите, по които е свирил великият маестро Паганини​ по време на турнетата си в Европа. Диригент ще бъде знаменитият ​Феликс Караско​​, а за първи път в България ще чуем сопрано Лилия Гудмундсдотир (Исландия). В концерта ще участва и оперната прима Елена Чавдарова​​-​​Иса.

Цигуларят споделя, че личността на Николо Паганини винаги го е впечатлявала, а външният вид на музиканта силно се доближава до този на Паганини. Първата си цигулка получава като подарък от баба си. „Малко хора знаят, че освен цигулката, много по-важен е лъкът. Колкото по-чувствителен е лъкът толкова по-добро е звукоизвличането. Аз имам честта да свиря с лък на Шарл Пикат, който е лична собственост на големия виртуоз Сигети – майстор на лъкове, който е бил един от любимците на Паганини“, разказва Марио Хосен.

"Българският Паганини" свири с цигулка на над 270 години. Това произведение на изкуството струва над 1 млн. евро и е ценно именно заради старостта си. Марио Хосен започва да свири на цигулка на пет годишна възраст. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Завършва Музикалното училище в Пловдив, след това продължава в Лондон и Париж, а по-късно и Виена, където става професор и до днес живее и преподава. Хосен е носител на награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Пътят му в музикалната кариера е свързан с големи имена на класическата музика. Свирил е в престижни зали като "Карнеги хол", "Концертхаус", "Брукнер хаус".

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини