СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Сити Марк Арт център с две постановки на Николай Гундеров

14:21 | 21 септември 2016 | Културен афиш
Сити Марк Арт център (бившето кино ”Левски”), София Сити Марк Арт център (бившето кино ”Левски”), София
"Детектор на лъжата" по Василий Сигарев и "Завещанието на Марко Тотев" - авторски спектакъл на Николай Гундеров
Спектаклите са част от афиша през новия сезон на най-новото театрално и арт пространство в столицата - Сити Марк Арт център (бившето кино "Левски") на бул. "Янко Сакъзов" 30.

Талантливият млад актьор и режисьор Николай Гундеров е създател на Естествен театър (ЕТ) "Трифонов и Гундеров" през 1999 г. заедно с Филип Трифонов. Започват в Пловдив с пиесата на Вацлав Хавел "Аудиенция", следват представления по сцените на Българските културни институти в Прага, Виена, Будапеща, Берлин, Братислава и др.

Николай Гундеров е роден на 2 ноември 1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а по-късно режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Носител е на множество международни награди, сред които: награда за актьорско майсторство от Съюза на полските актьорски асоциации, която му е присъдена на Международния студентски фестивал във Варшава (2005), наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU за спектакъла му “Вернисаж” от Вацлав Хавел и др. Участва в чешки театрални представления и филми. Негови авторски текстове – стихотворения и проза са преведени на английски, чешки, немски и руски език. Сред успешните му постановки в Чехия са спектаклите: "Госпожа Министершата" по Бранислав Нушич, "Познатият" от А.П. Чехов и др.

Част от неговите творчески изяви са свързани с новата арт сцена на София - Сити Марк Арт център. През предстоящия театрален сезон там ще се играят поставените от него "Завещанието на Марко Тотев" и "Детектор на лъжата".

"Завещанието на Марко Тотев" е спектакъл за фундаменталния принос на Марко Тотев във всички области на живота. Ролите са поверени на Николай Гундеров и приятели. Наследниците на великият мислител, изобретател, въздържател и творец Марко Тотев се събират, за да получат част от огромното му имущество. Условието е да се докажат като неудачници под зоркото око на специално нает за целта нотариус.

На сцената на Сити Марк Арт център се играе и спектакълът "Детектор на лъжата", по Василий Сигарев, също поставен от Гундеров. В блестящата руска комедия участват актьорите: Филип Трифонов, Павел Попандов и Албена Колева. Тя се играе вече осми сезон и се радва на изключителен зрителски интерес.

Специално за Културен афиш на Dir.bg режисьорът Николай Гундеров отговори на два въпроса.

Защо тези две пиеси?

Те са всъщност три, но две от тях са свързани с универсалния герой Марко Тотев – първият български класик на неуспеха. (б.р.Има предвид и пиесата "Фиаско") Освен извор на неизчерпаем хумор, героят е метафора на нашия съвременник, който от герой се е превърнал в симпатичен антигерой – в известен смисъл – в непроменлива величина на всичко, което не може да се случи. Практик, творец, изследовател и мислител – няма област в която Марко Тотев да не е оставил своя траен отпечатък! Обикновено зад всеки успех се крие нечие име, но в нашия случай зад всеки провал гордо стои името на Марко Тотев. С изключителна последователност и нестихващо усърдие той преминава през много истории, в които макар и победен се превръща в победител. Всъщност няма нищо страшно в това да бъдеш неудачник, ако обаче останеш човек!"

Защо в тази зала?

Защото има най-хубавата система за евакуация по време на пожар. И защото приема зрители с чувство за хумор.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини