СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

”София” квартет открива сезона с концерт на 12 октомври

17:16 | 29 август 2016 | Културен афиш
”София” квартет към Софийската филхармония ”София” квартет към Софийската филхармония
Камерна зала "България", от 19:00 часа
"София" квартет в състав: Стоимен Пеев (цигулка), Йордан Димитров (цигулка), Валентин Геров (виола) и Любомир Ников (виолончело) стартират новия сезон 2016/2017 на 12 октомври.

В програмата ще прозвучат: Бах - „Изкуството на фугата“ – Четири контрапункта (1, 2, 3 и 4) ; Хайдн - Струнен квартет оп.76, №2, „Квинтите“  и Бетовен - Струнен квартет оп.18, №1.

Стоимен Пеев - цигулка
Отличен е с редица награди от национални конкурси, между които са: “Недялка Симеонова“ - гр.Хасково, „Добри Христов“ - гр.Варна, Конкурс за чешка и словашка музика – гр. Варна, „Светослав Обретенов“ - Провадия. Печели награди от международните конкурси за цигулари „Емил Камиларов“ - София и „Панчо Владигеров“ - Шумен. Свири като солист в редица български оркестри. Участва в концертни турнета в Русия, Китай, Япония, Алжир, Германия, Wiener Konzerthaus. Международни музикални академии; ISA Sommer Academie - Семеринг, Holand music sesions - Берген, Varna summer - Варна. Майсторски класове: Йозеф Рисин, Кшищоф Веркшин, Ян Талих, Естер Хафнер, Минчо Минчев. От 2011г. е член на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

Йордан Димитров - цигулка
Бил е член на Симфоничния оркестър на БНР, Камерен оркестър Колегиум Музикум Банкя, Нов Симфоничен Оркестър и други. От 2001г. е член на Камерен Ансамбъл ”Софийски Солисти”, като от 2006 е концертмайстор на състава. Участва в много записи на класическа, съвременна и филмова музика за различни звукозаписни компании в България и чужбина, както и за БНР и БНТ.

Валентин Геров – виола
Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. През 1991-1992г. специализира в Щутгарт при „Мелос квартет”. Признат за един от най-изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията и се проявява като класически и джазов музикант. Не един композитор му е посвещавал свои работи. През 1995 г. получава наградата Музикант на годината за концертна дейност.

Любомир Ников - виолончело
Любомир Ников завършва СМУ с пълно отличие и Златен медал. За неговото професионално развитие голяма заслуга има известният руски музикант – Николай Безпалов, както и проф. Б. Караконов и проф. В. Николов. Печели първа награда на конкурса за млади виолончелисти в Кюстендил и специална награда за английска музика от конкурса „Музиката и Земята“, гр. София. През 1992г. постъпва в Софийска филхармония и печели конкурса за концертмайстор. Има реализирани записи за БНТ и БНР, както и много концертни турнета в страните от ЕС, Япония, Южна Корея, Америка, Русия, Турция, Израел.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини