СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Юбилейна изложба във Варненския археологически музей

17:36 | 24 август 2016 | Културен афиш
Паметник на братя Шкорпил във Варна Паметник на братя Шкорпил във Варна
По повод 110-та годишнина от неговото създаване
Експозицията представя разнообразни архивни материали, свързани с живота и дейността на основателите на музея братя Шкорпил и един от най-активните негови главни уредници архимандрит Инокентий Софийски.

Посетителите ще могат да разгледат непоказвани пред публика документи с лична и служебна кореспонденция, ръчно чертани планове на знакови археологически обекти, стари фотографии, запечатали образи от онова време, антикварни издания на различни научни изследвания, отделни лични предмети.

Това лято се навършват 110 години от основаването на Варненския археологически музей – една от емблемите на града. Той е открит на 11 юни 1906 г. под името Окръжен музей. Негов пръв главен уредник е бил Карел Шкорпил, а управлението му се е осъществявало от Варненското археологическо дружество. Първоначално музейната експозиция е била разположена на тавана в сградата на Варненската девическа гимназия.

През 1945 г. музеят е обявен за държавен и по-късно експозицията му е преместена в сградата на началното училище на ул. „Шейново“ 5. Там музеят е отворен за посетители през 1952 г. На 3 март 1983 г. експозицията на Археологическия музей е преместена обратно в сградата на Девическата гимназия и става част от новия Историко-художествен музей. От 1993 г. цялата сграда на Девическата гимназия е заета от Археологическия музей. Днес той е част от Варненския регионален исторически музей. Юбилейната изложба може да бъде разгледана до края на 2016 г.

Кои са братя Шкорпил?
Всички българи трябва да са благодарни за тяхната огромна археологическа и изследователска дейност у нас. Потомци са на известен в Чехия род, който има родствена връзка със знатния род на Иречекови и Шафарикови. Павел Шафарик е автор на ценни изследвания върху славянския език, етнография и литература. А Константин Иречек е автор на „История на българите”.

Братя Шкорпил завършват основното си образование в Хрудин и Пардубице, а висшето си – в Прага. Херман постъпва в природонаучния отдел на Политехническия институт, а Карел Шкорпил завършва математика. Карел Шкорпил е роден на 15 юни 1859 г., във Високе Мито. След като пристига в България, работи като гимназиален учител по математика, естествознание, технически науки и рисуване в Пловдив (1882-1886), в Сливен (1886-1888), Варна (1888-1890 и 1894 – 1915), Русе и Велико Търново (1890-1894). След пенсионирането си през 1915 г.до смъртта си, той е директор на Варненския археологически музей. Освен това преподава в Морското машинно училище и Търговската гимназия (дн. Икономически университет). Умира на 85-годишна възраст на 10 март 1944 г. Карел Шкорпил е погребан е в старата българска столица Плиска. 

Херман Шкорпил е роден на 8 февруари 1858 г.  във Високе Мито. В България той пристига през 1880 г. Първоначално постъпва на работа в Пловдивската гимназия като преподавател. От там разбира, че ще се търси и преподавател по математика и физика и търси начин за брат си – Карел да дойде в България. Със съдействието на Константин Иречек, двамата братя се събират в страната ни през 1882 година.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини