СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

След броени дни се открива Моцартфест - Правец 2016

12:26 | 4 август 2016 | Културен афиш
Моцартови празници Моцартови празници
Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще се проведе за дванадесети път от 16 до 20 август 2016 г. в Правец.
В рамките на пет фестивални дни и вечери ще бъдат представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли,  с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра и балета на Русенската опера, Оркестъра и хора на Старозагорската опера.

Зрителите-гости на фестивала ще проследят събитията на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала „Правец” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895”, на площада пред Община Правец, на открития басейн в хотелския комплекс. Фестивалът се организира от Сдружение „Моцартови празници Правец 04“ с подкрепата на Община Правец и Министерството на културата.

Организаторите посвещават тазгодишното издание на фестивала на 260-та годишнина от рождението на своя патрон Волфганг Амадеус Моцарт. По традиция във фестивалната програма ще бъдат включени и годишнини, които световната общественост отбелязва през 2016 година – 400 години от смъртта на гениите на словото Уилям Шекспир и Мигел Сервантес, както и 200 години от първото представяне на операта „Севилският бръснар” от Джоакино Росини.

Атрактивни и впечатляващи концерти, нетрадиционно представяне на класиката, най-доброто от света на операта, програми за деца и възрастни, джаз за всички, музика, танц и поезия, танцът и музиката в спорта и още много приятни изненади и неочаквани провокации за многобройните почитатели на фестивала предстоят в Моцартовите дни през месец август в Правец.

ММФ „Моцартови празници” в Правец ще бъде открит на 16 август с впечатляващ симфоничен концерт с творби на Моцарт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Концерт за три пиана и оркестър от В. А. Моцарт е изборът на артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова за официалното откриване тази година. Концертът ще бъде изпълнен от Диан Чобанов, Георги Черкин и Виктория Василенко и оркестъра на БНР. Диригент Диан Чобанов.

В програмата са включени още увертюра от операта „Така правят всички” и Симфония № 36 /Линцска/ от Моцарт.


Програма на XII Международен музикален фестивал „Моцартови празници” Правец 2016

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини