СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Нина Найденова за предстоящия фестивал Opera Open - Пловдив

11:00 | 14 юни 2016 | Мая Филипова | Интервю
Нина Найденова, директор на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова, директор на Държавна опера - Пловдив
Ексклузивно интервю с доц. Нина Найденова - директор на Пловдивската опера
На 18 юни е официалното откриване на Opera Open 2016 – Пловдив. Фестивалът продължава традициите на Майските културни тържества (1965), „Вердиевитe оперни вечери” (1969) и „Верди” фестивал (1987) на сцената на Античния театър.

Вижте снимки тук>>>

През 2016 г. предстои неговото трето издание, на което се очакват рекордните над 20 000 зрители. Това е поводът да разговаряме с Директора на Държавна опера - Пловдив г-жа Нина Найденова.

Г-жо Найденова, какво ще видят почитателите на оперното изкуство в рамките на лятната фестивална програма?

Традиционният фестивал OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив ще представи през юни и юли едни от най-изтъкнатите солисти на големите оперни и балетни театри в света. Грандиозни спектакли на опери от Верди, Пучини, Вагнер и Бизе, както и най-доброто от оперетата, балетната класика и филмовата музика ще радват жителите и гостите в града на тепетата. Лятната програма на Опера Пловдив през 2016 ще акцентира на световните оперни имена на България.

Най-големите имена, които поканихте тази година на Opera Open?

Още на 18 юни шест български оперни звезди със световна кариера ще открият фестивала на Античния театър с арии от свои знакови роли: Цветелина Василева, Петя Иванова, Мариана Пенчева, Бойко Цветанов, Петър Данаилов и Деян Вачков. След тях пристигат Доната Ломбарди – зведа от Пучини фестивал в Италия за „Мадам Бътерфлай” с Камен Чанев, Елизабет Стрид от Вагнеровия фестивал в Байройт за премиера на „Летящият Холандец”, Алберто Газале от Арена Ди Верона за „Аида”, корейското сопрано Лила Лий за „Турандот” отново с Камен Чанев, солисти на Виена Фолксопер за Оперетна гала, както и балетни солисти от театрите в Ню Йорк, Берлин, Виена и Москва за Балетна гала.

Афишът е наистина впечатляващ, още повече, че този път фестивалът се провежда в Европейската столица на културата 2019. Какво е посланието, което оправя Пловдивска опера към Европа?

Пловдив има една великолепна древна сцена, една взискателна, но всеотдайна публика, както и оперен театър, чиито професионалисти могат адекватно да отговорят на творческите и технически нужди на големи международни продукции.

Плаши ли Ви прогнозата за едно дъждовно лято? И какви са алтернативите при лошо време?

Всички представения имат запазена резервна дата, която е на следващия ден. Акустичните инструменти са много чувствителни към влагата и при дъжд не рискуваме. За статистиката ще отбележа, че в последните две години само един спектакъл се е отложил за друг ден.

Идва ли по-младата аудитория на спектаклите на Опера на открито? Може би двете заглавия в съпътстващата програма – Opera Open Light е насочена преди всичко към тях –„Филмовата музика на Холивуд” и „Класиката среща АББА/tributе to ABBA/?

Радва ни, че много млади хора – жители и гости на Пловдив, посещават с желание спектаклите на Opera Open. Това се случва благодарение на адекватната реклама,  чрез алтернативни канали на комуникация и на стремежа ни да представяме постановки с визия и послания, които отговарят на съвременните разбирания и потребности на публиката. Разбира се, програмата Opera Open Light е един от тези канали за достигане на нашето изкуство до младите, но съпътстващите концерти се посещават от много разнообразна публика.

През 2013 г., когато спечелихте конкурса за директор на Пловдивската опера поехте ангажимента да върнете нейното достойно място в културния календар, при това не само на града, което виждаме, че се случва. На Вас и на целия състав на Държавна опера – Пловдив желая успех на откриващия се на 18 юни Фестивал Opera Open – Пловдив – 2016!

Визитка
Нина Найденова е оперен режисьор. Завършила е НМУ "Любомир Пипков" - София, специалност "Пиано" и Оперна режисура в НБУ. Специализира Оперна режисура в операта La Scala, Милано. По програма на ЕС „Еразмус”, през 2002/2003 специализира и семиотика на киното в института IULM, Милано, Италия. През 2009 защитава докторска дисертация в областта на музикалната семиотика. Завършва с магистърска степен оперна режисура, в НБУ, 1997.

Има две специализации в областта на Арт мениджмънта – „Американски театрални модели на управление“, 1997 и „Управление на културни институти“ 2012. Нина Найденова е доцент в Нов Български Университет, където преподава оперна режисура, актьорско майсторство и семиотика на изкуствата. Работила е като режисьор 12 творчески сезона в Старозагорската Държавна опера. От 2008 до 2010 е неин главен режисьор.

По покана на “Columbia Artists Management, САЩ , "Konzetdirektion Schlote", Австрия, както и на други агенции, Нина Найденова участва с постановките си в задгранични гастроли в Испания, Португалия, Италия, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Холандия, САЩ. Постановките й се играят на престижни сцени и фестивали в градовете Кан, Брюксел, Ню Йорк, Рим, Цюрих, Женева.

На сцената на Festshpile - Залцбург, с добър отзвук на критика и публика, са представени три нейни представления – „2005 - Дон Карлос”, 2007 - „Макбет” и 2008 „Турандот”. От 2005 Нина Найденова поставя като постоянен гост режисьор в оперните театри в Скопие, Македония и Донецк, Украйна.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини