СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Софийска филхармония със специален Великденски концерт

16:18 | 28 април 2016 | Културен афиш
Маестро Урош Лайовиц, диригент Маестро Урош Лайовиц, диригент
„Стабат матер“ на Дворжак под палката на Маестро Урош Лайовиц
На 28 април от 19:00 ч. в зала „България“ Софийската филхармония ще представи един специален концерт, който обещава изключително изживяване.

Великденският концерт ще премине под знака на едно символно произведение – „Стабат матер“ на Дворжак. Една творба, която в същата вечер парижката публика ще съпреживее в концерт на Парижката филхармония. Ако има произведение, родено от човешка мъка, и извисило се до самите небеса, това е „Стабат матер” на Дворжак. Историята на написването й по своеобразен начин повтаря мъката на Божията майка, оплакваща под Кръста своя погинал син.

От личната мъка на композитора, от най-дълбоките и най-раними кътчета на човешката душа се ражда музика, бързо завладяла целия свят. Премиерата в Лондон е с хор от 800 певци, а в Москва връчват на Дворжак грамота за „насладата на хора от разучаването на това великолепно произведение”. Славата на произведението изпреварва славата на своя автор. Това е творба, в простата и ясна форма, на която се преливат човешко и божествено, а страданието изкристализира в чиста, светла красота, която ражда нова надежда.

Диригент на концерта ще бъде бележитият Урош Лайовиц. Той е известен като истински майстор в изграждането на монументални произведения в целия им размах и дълбока нюансираност. Солистите ще бъдат Милена Георгиева - сопран, Валентина Куцарова - мецосопран, Михаел Беджай - тенор и Валери Турманов – баритон. Едни изключително талантливи, доказали се професионалисти, всеки от които със силна международна кариера и многобройни участия в най-престижните оперни конкурси и фестивали.

Още от програмата през май: Малко след Великденския концерт предстои концерт на една от най-красивите, искрени, дълбоко духовни творби, писани някога – „Литургия на Свети Йоан Златоуст“ от Сергей Рахманинов за хор и солисти. Тя ще звучи на 12 май от 19 ч. в зала „България“. Георги Султанов, тенор и Пламен Кумпиков, бас и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров ще разкрият цялото филигранно богатство на тази рядко изпълнявана творба.

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармонията.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини