СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Софийската опера почита Гена Димитрова с ”Турандот”

17:11 | 12 февруари 2016 | Културен афиш
”Турандот”, Софийска опера и балет ”Турандот”, Софийска опера и балет
Цветелина Василева дебютира като китайската принцеса, Юлиан Константинов отново е Тимур
В Софийската опера текат последните мизансценни репетиции с основните изпълнители за спектакъла на 14 февруари на „Турандот“ от Пучини на режисьора Пламен Карталов.

На малката сцена на театъра постановъчният екип работи по сцената със загадките с Цветелина Василева, Лиу на премиерата преди 21години, а сега с дебют като Турандот и с Мартин Илиев – Калаф. Юлиан Константинов, Тимур в премиерните спектакли през 1995 г. се готви за участие в същата роля. Лиу е Силвана Пръвчева. Пинг е Бисер Георгиев, Панг – Николай Павлов, Понг – Даниел Острецов, Мандарин – Николай Петров.

Асистент-режисьорът Юлия Кръстева е студентка във втори курс режисура, когато идва като стажант в постановката през 1995 г. „Не мога да забравя този момент, който за първи път ми даде ясна представа за работата на режисьора. Срещата с Маестро Карталов бе толкова вдъхновяваща, че именно тя предопредели бъдещето ми в тази професия.

Цветелина Василева, облечена като Турандот в костюма на Гена Димитрова, разказва: „С успех съм пяла Лиу на различни сцени – най-напред на „Варненско лято“, после в София в тази постановка и в много други театри.“ Но споменът за първото участие с великото драматично сопрано я вълнува до днес.

Човек избира своите кумири. За мен тя беше и си остава кумир, заедно с редица други изпълнители от това поколение. Но никой няма нейния глас, той е природно богатство“, категорична е Василева и си припомня как в общата им гримьорна са разговаряли с нея за съвсем обикновени човешки неща. „Със загубата на съпруга си тя сякаш изгуби щастието в живота си, вкуса към живота, стана тъжна.“

Цветелина Василева споделя, че идеята за участието й като Турандот е отвъдокеанска, най-напред по време на гастрола й като Лиу в „Опера Пасифик“ в Калифорния, където я уверили, че спокойно би могла да изпее и тази партия в операта на Пучини. „Замислих се, но тогава не се реших да опитам. При повторната покана, от „Уичита Гранд Опера“ в Канзас, приех. Честно казано, никога преди това не съм мислила, че ще изпълнявам тази роля и това не ми е било цел. Реших да изпробвам, получи се, и така стигнах до Турандот.

Спектакълът на „Турандот“ на 14 февруари е посветен на 75-годишнината от рождението на Гена Димитрова, която се навършва през май. Това е и първата от проявите, с която Софийската опера ще отбележи юбилея на певицата, започнала забележителната си кариера през 1967 г. именно на нейна сцена.

Гена Димитрова е първата изпълнителка на Турандот в постановката на Пламен Карталов от 1995 г., копродукция със Солун – културна столица на Европа – 1997. Участват 187 души и през следващите години тя е играна на различни сцени. В Япония жъне огромен успех през 2000 г. с Гена Димитрова и отново, по настояване на японската импресарска агенция – в 6 спектакъла през 2015 г.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини