СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Любка Биаджони поставя ”Травиата” на ”Свети Валентин” в НДК

15:35 | 11 февруари 2016 | Културен афиш
Марта Торбидони (сопран), Италия Марта Торбидони (сопран), Италия
В ролята на Виолета е носителката на Наградата "Пучини"(2015) Марта Торбидони
Маестра Любка Биаджони разкри детайли около своята нова оперна постановка „Травиата” от Джузепе Верди, която ще се състои на 14 февруари 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 1 на  НДК.

Това се случи на специална пресконференция, в която участие взеха и директорът на НДК Мирослав Боршош, италианското сопрано Марта Торбидони, тенорът Михаил Михайлов и баритонът Антон Керемидчиев. “За мен е истинско удоволствие да представя този проект, тъй като той се роди на базата на професионалното признание, което имаме един към друг с г-жа Биаджони. Тя е един изключително талантлив и вълнуващ артист, който живее в чужбина, но прави всичко възможно нейната голяма любов - класическата музика да се случва тук - в България”, каза Мирослав Боршош.

Вижте снимки тук.

Искам да благодаря на Мирослав Боршош за прекрасните думи и за подкрепата. За мен е радост, удоволствие и чест да работя в този прекрасен Дворец на културата, който още от дете познавам и на чието откриване съм присъствала. Работата с г-н Боршош за тази продукция за мен беше истинско удоволствие, защото параметрите на организация и съдействие бяха великолепни и благодаря за тях”, каза Любка Биаджони.

Тя представи солистите и екипа, с които е работила по “Травиата”. В ролята на Виолета в постановката на Любка Биаджони е италианското сопрано Марта Торбидони, която в момента прави изключително успешна световна кариера и е носителка на наградата “Пучини” за 2015 г.

В ролята на Алфредо ще видим талантливия млад тенор Михаил Михайлов, а в ролята на Жорж Жермон - световноизвестния баритон Антон Керемидчиев.

Заедно с тях на сцената ще излязат и солистите: Даниела Панчевска, (мецосопран), Снежина Куманова (мецосопран), Александър Баранов (тенор), Владимир Саздовски (баритон), Илия Илиев (бас), Пламен Кумпиков (бас), Димитър Сашев (тенор) и Хор и Оркестър на „София Симфоникс”, с концертмайстор Калина Христова.

“С тези солисти ще представим една “Травиата”, която е близка до публиката. Няма да е една обикновена “Травиата”, каквато сте свикнали да виждате. При мен оркестърът винаги е на сцената, заедно със солистите”, загатна Маестра Биаджони.

Тя подчерта, че за нея хармонията между диригент, оркестър и солисти е един от най-важните аспекти от проектите, които създава и публиката ще усети това в Зала 1 на НДК. Дишаме заедно, радваме се заедно и тази радост искаме да я предадем на хората”, категорична беше Биаджони.

Изключително се радвам да бъда тук, защото интересът на публиката е солиден и нейната топлина е много зареждаща”, каза Марта Торбидони. Тя вече неколкократно е идвала в България, благодарение на поканите и съдействието на Маестра Биаджони.

Нашата съвместна работа (от 2008 г.) винаги е била много ползотворна, свързана с много хубави изживявания на сцената. Тя се стреми винаги към хармонията между участниците - една подробност, на която на много места не се обръща достатъчно внимание, а е от изключителна важност”, подчерта Антон Керемидчиев.“

"За един млад изпълнител е стряскащо, когато насреща си има диригент, който е наполовина италианец, говори перфектно немски и знае партитурите си наизуст, защото това не ти позволява никога да направиш грешка. Веднъж, когато свикнеш да работиш по този начин, пътят от това да си току що завършил студент и да си професионален артист доста сериозно се скъсява”, каза тенорът Михаил Михайлов.

Точно на Деня на влюбените – „Свети Валентин” почитателите на нейния неподражаем стил на представяне на оперни спектакли, в които музикантите също са на сцената заедно със солистите ще имат удоволствието да видят една от най-прекрасните истории за любовта, тази на „Травиата”.

Поредното признание за таланта на фамозното сопрано Марта Торбидони е първа награда „Пучини” от Торе дел Лаго, Лука, където тя триумфира през 2015 г., с ролята на Лаурета в операта „Джани Скики”. Това е последната награда, която печели приживе и нашата знаменита Гена Димитрова (1989 г.). Днес Марта Торбидони концертира в цял свят и изпълнява главни партии, сред които: Джилда от „Риголето”, Виолета от „Травиата” на Верди, Ариадне от „Ариадне от Наксос” на Щраус, Ан Болейн от едноименната опера на Гаетано Доницети и др.

Била е солист на Софийска филхармония и е участвала в оперни постановки със „София Симфоникс Оркестра”, под палката на Любка Биаджони на фестивалите „Херенкимзее фестшпиле” – Бавария и „Класик ам Зее” в Ерланген.

Младият и обещаващ тенор Михаил Михайлов дебютира през 2013 г. с „Реквием” на Верди в „Royal Festival Hall”, Лондон, с Кралския филхармоничен оркестър. По-късно през същата година участва във Верди/Пучини галаконцерт с Мюнхенския симфоничен оркестър. Опитът в кантатно-ораториалните произведения Михайлов натрупва на сцената на Зала „България” със Софийска филхармония, където от 2012 г. често е предпочитан гост-солист. Пее теноровите сола в реквиемите от Моцарт, Сен-Санс и Верди, в „9-та симфония” на Бетовен, росиниевата „Стабат матер”.

В края на 2015 г. печели Гран при на XIX-я Международен конкурс „Романсиада” в Москва, Русия. През 2013 и 2014 г. се изявява на фестивалите: „Klassik auf der Burg”; „Herrenchiemsee Festspiele” – в ролята на Бакхус в „Ариадне от Наксос” от Рихард Щраус и „Klassik am See” - Ерланген, в ролята на Алфредо от „Травиата” и Херцогът на Мантуа от „Риголето”, под палката на Маестра Любка Биаджони. Сред многобройните му ангажименти са концерти с оркестъра на Филхармония Осака, както и в поредица от рецитали в Осака, Япония.

Антон Керемидчиев (баритон) прави успешна световна кариера. Изпълнява главни роли на големите оперни сцени. Работи с някои от най-известните диригенти като: Джеймс Конлон, Кирил Петренко, Адам Фишер, Лотар Загрозек, Марк Албрехт, Карло Франчи и др. Сред ролите, които изпълнява са: Жермон в „Травиата” (Опера-Лайпциг и Komische Oper Berlin), Вагнерови роли, сред които Курвенал от „Тристан и Изолда” (Опера-Франкфурт) и Телрамунд от “Лоенгрин” (Оперен театър Дортмунд); Ескамило от „Кармен” и Яго от „Отело” (в театрите в Кьолн, Дюселдорф, Манхайм и Бон).

Сред предстоящите му изяви през 2016 г. са: Риголето във Виена, Ескамило от „Кармен” в Берлин, както и участия в Токио, Хонг Конг, Братислава, Вилнюс, Будапеща, Фрайбург, Висбаден и други. Антон Керемидчиев е бил солист на Софийска филхармония и на „София Симфоникс Оркестра”, под палката на Любка Биаджони в София и Германия на „Herrenchiemsee Festspiele” „Klassik am See”- Ерланген.

„Травиата” е за всички, които обичат емоционалното и вдъхновяващо сценично присъствие на Маестра Любка Биаджони и нейния оркестър, хор и солисти, които заедно с нея винаги сътворяват празник на духа.

Билети за „Травиата” се продават на касите на Билетен център – НДК и в мрежата на Ticketportal. Цените са от 20 до 50 лева.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини