СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Столичната галерия „Финес” чества своя 20-годишен юбилей

09:30 | 10 февруари 2016 | Културен афиш
Галерия ”Финес”, София, ул. ”Христо Белчев”, 17 Галерия ”Финес”, София, ул. ”Христо Белчев”, 17
Експозицията, с която галерията ще ознаменува юбилея, е озаглавена „Преклонение пред таланта и твореца”.
Официалното откриване е на 10 февруари 2016 г. от 19:00 часа.

С тази изложба галерия «Финес» иска да изкаже своята благодарност и уважение към творците, с които е работила през годините и творбите на които е излагала в салоните си в самостоятелни и сборни изложби.
Както и да отдаде своята почит към огромния талант на всички тези творци и да ги увери, че връзката с тях ще бъде от първостепенно значение за галерията и занапред.

В експозицията по повод юбилея ще бъдат представени над 50 автори от различни поколения, професори и преподаватели в НХА, художници и скулптори, прославили се със своето творчество далеч извън пределите на страната, млади автори и др.

За всички тези години от създаването си галерията е предоставила изложбено пространство за самостоятелни и сборни изложби на едни от най-големите имена в българското изобразително изкуство: проф. Петър Чуклев, проф. Стоян Стоянов-Течи, проф. Стоян Домусчиев, проф. Васил Вълев, проф. Иван Газдов, акад. Светлин Русев, Вежди Рашидов, Захари Каменов, Пламен Вълчев, Иван Нинов, Емил Попов, проф. Любомир Каралеев, проф. Греди Асса, Никола Манев, проф. Десислава Минчева, проф. Андрей Даниел, проф. Валентин Старчев, Стоимен Стоилов, Милко Божков, Росен Цветанов, Андрей и Дарина Яневи, проф. Станислав Памукчиев и много др.

Галерия „Финес” организира и редица юбилейни и възпоменателни изложби на автори, които вече са част от историята и Златния фонд на българското изобразително изкуство.

Развивайки се в годините, галерия «Финес» прибавя и нови насоки в организацията на изложбената си дейност. Една от тях е представянето на серия жанрови и тематични експозиции, имащи за цел да обогатят и образоват ценителите на изкуството и столичната общественост. Такива експозиции са: «Пейзажът», «Натюрмортът», «Майстори на портрета», «Голо тяло», «Българска графика – от Възрожденската щампа до днес», «Рисунката – традиция и съвремие» и др. В тях присъстват платна на Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Николай Павлович, Елисавета Консулова–Вазова, Иван Ангелов, Никола Михайлов, Владимир Димитров -Майстора, Златю Бояджиев и много др.

В началото на 2010 г. галерия «Финес», след известно прекъсване, отвори отново врати за почитателите на изкуството и вече е в собствен, луксозно ремонтиран дом на ул. „Христо Белчев” № 17. И в него, както и преди, галерия «Финес» продължава традицията да представя само високохудожествени и стойностни изложби.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини