СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Доказалата се в Германия Мила Милчева с първа изложба у нас

07:35 | 24 ноември 2015 | Културен афиш
Мила Милчева (1934-2014), художник Мила Милчева (1934-2014), художник
По ирония на съдбата една от заслужилите артистки на Германия – Мила Милчева, никога не е излагала произведенията си в родната България.
Тя е родена на 1 май 1930 г. в Кюстендил. Въпреки изключителните й резултати на приемните изпити в Художествената академия в София, няколко пъти я отхвърлят по политически причини - баща й, подполковник Спас Милчев, герой от три войни и носител на ордени за храброст, е осъден в един от процесите на т.нар. „Народен съд” и екзекутиран .

Най-сетне през 1954 г. я приемат. Но, независимо че е първенец на випуска, не й дават стипендия и често се налага да гладува. Мила има големи проекти, предлага смели решения, но на всяка крачка се сблъсква с ограниченията на „социалистическия реализъм”. Като към това се прибавят и огорченията от политическата дискриминация, тя се вслушва в препоръките на своя преподавател по стенопис проф. Гочо Богданов: „Ако искаш да правиш свободно изкуство, отиди на Запад.” Само че това е времето на „Желязната завеса”. И начинът да се „избяга” е само един. Нелегален.
 
С помощта на роднини в Италия, дегизирана и с чужди документи, тя пресича нелегално границите с Австрия и Германия, за да се установи в лагера за емигранти в Цюрендорф край Нюрнберг. Малко след това, като по чудо, получава разрешение за пребиваване. И то в Мюнхен. От 1978 г. до края на живота си Мила Милчева прави блестяща преподавателска кариера във Фолксхохшуле (Свободен университет) към мюнхенската община като доцент по живопис, стенопис, рисуване и портрет.

Мила си отива от този свят през 2014 г., без да се е завърнала или да е направила изложба в родината си. Първата такава, за съжаление посмъртна и наречена „Прозорец към душите“, бе открита в Towers Gallery на 20 ноември в присъствието на много нейни ученици от Германия.

Творбите й могат да бъдат разгледани до 8 декември (включително). Адресът на галерията е ул. ‚Лъчезар Станчeв“ 5А, в сградата на Софарма Бизнес Център.

Изложби:
1961–1968 г. – участие в ежегодните общи художествени изложби в родината си и на представителна изложба на България в Париж
(1967) 1971 г. – самостоятелна изложба живопис и графика в Ербах (Германия) 1977 г. – участие в Есенния салон в галерията „Хауз дер Кунст” в Мюнхен с портретна композиция
1989 г. – участие в общогерманската изложба „Кунст-89” в галерията „Хауз дер Кунст” в Мюнхен с портрет
1990 г. – участие в „Кунст-90” в „Хауз дер Кунст” в Мюнхен с портретна композиция

Награди:
За монументалната украса на сгради в България – на Съюза на архитектите в България (1967)
„Златна игла” – почетен знак за дългогодишна, изключително успешна педагогическа дейност във Фолксхохшуле (Мюнхен) - (2013)
Член на съюза на германските свободни художници.
Фигурира в различни издания на енциклопедичния справочник "Who is Who" на най-известните дейци на културата и изкуството на Германия.


Творческо наследство в областта на: битова и монументална керамика, живопис, стенопис, графика, художествено оформление на книги, портрети и портретни композиции и др.

Мила Милчева(1934-2014) е един от не много честите случаи в България, когато един художник се създава, борейки се срещу политическите неправди по време на комунистическия режим, с таланта си пробива път сред блатото на така наречения „социалистически реализъм”, но предпочита да поеме рисковете на емиграцията, за да намери благоприятна почва за творческо развитие на Запад и да се утвърди като самобитен творец, свързан завинаги с корените си. Ето какво е нейното кредо: „Моето изкуство ме води в света на Красотата и Хармонията – там, където царува Доброто. Творбите ми са белязани със стилизирани линии и искрящи цветове. Обичам да работя с хората, на които с радост предавам уменията си.”

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини