СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Представяне на книгата ”Стожер на духа” на Георги Трушков

09:52 | 27 ноември 2015 | Мая Филипова
Читалище ”Христо Ботев”, Белене Читалище ”Христо Ботев”, Белене
Книгата разказва 123 годишната история на Народно читалище „Христо Ботев -1892” – Белене, открито от министър-председателя Стефан Стамболов.
На 27 ноември 2015 г. (петък) от 17:00 часа в ритуалната зала на Община- Белене ще се състои премиерата на книгата "Стожер на духа" на Георги Трушков.
 
"Знам, в една подобна книга винаги някому нещо ще бъде в повече. Другиму нещо ще липсва…Писах я на един дъх. Писах я с радост и надежда”, споделя авторът Георги Трушков - уважаван дългогодишен директор на гимназията и любим преподавател по български език и литература на много поколения беленчани. Той допълва още, че Читалището заслужава едно доказано признание и осветляване за своята духовна и просветна дейност.

Книгата е с обем от 407 страници. Във втората й част са включени спомени и мнения за читалището от хора, свързани със съдбата му. Поместен е и богат снимков материал.

Беленското читалище е основано на 14 юни 1892 година, под ръководството на учителя Павел Попов и група беленчани под името "Цар Симеон" и се е помещавало в сградата на училище "Цар Борис I" (днешното ОУ "Васил Левски"). На освещаването присъства лично министър-председателят Стефан Стамболов.
В архивите на културната институция е съхранен за историята и този текст: "Членовете на читалището, с Протокол 9 от 14 юни 1892г. решават: "Прогласяваме Княжеския наместник и Министър Председател Г-на Стефана Стамболова за почетен председател на дружеството ни "Цар Симеон'. "

Следват второ читалище - "Св. Св. Кирил и Методий", просъществувало само две години, по инициатива на направилия изключително много за просветата в Белене свещеник Карл Раев.
Третото читалище носи името на Епископ Филип Станиславов - виден католически епископ, книжовник и културен деец, свързан с историята на града, павликянското и католицизма. Станиславов е автор на "Абагар", отпечатана в Рим през 1651 г., както и на редица текстове с пътеписен характер, сред които "Описание на Северна България" (1659 г.)
Любопитен момент е, че по предложение на тогавашния председател Джено Михайлов, през 1953 г. то се преименува на Народно читалище "Христо Ботев". Мотивът е, че Христо Ботев е писал за Белене и дори е идвал в селището.


Георги Трушков е роден на 25 февруари 1943 г. в Белене. Името му се свързва със създаването на СОУ „Димчо Дебелянов”, на което е директор дълги години. Част от биографията му са постовете: заместник-председател и председател на Образцово народно читалище „Христо Ботев”, председател на Градския и Общинския народен съвет и председател на Общинския съвет за духовно развитие – Белене.

Зад гърба си Георги Трушков има издадени „Пристрастия” (слова) – електронен диск, 2011 г.; „Памет” (есета, публицистика) – 2011 г. и „Училището с Дебеляновия лик” (опит за история на СОУ „Димчо Дебелянов – Белене”), 2012 г.


*Читалището е уникална българска обществена институция, която изпълнява учебно-просветителски функции и самодейност. Първото българско читалище е създадено през 1856 г. в Свищов („Еленка и Кирил Д. Аврамови“) от Димитър Начович, Христаки Филчов, Емануил Васкидович и Георги Владикин.
Към април 2014 г. броят на регистрираните Читалища в България е 3578.(Уикипедия)

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини