СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

70 години от рождението на незабравимата Катя Паскалева

09:18 | 17 ноември 2015 | Културен афиш
Катя Паскалева, актриса Катя Паскалева, актриса
"Катя Паскалева. Последната роля"- филм за непознатото лице на голямата актриса, изложбата -"Аз, Катя!" и документална книга-албум за Катя Паскалева на "Сиела".
Незабравимата Катя Паскалева ще бъде отново на голям екран в документален филм, включен в програмата на Киномания 2015, част от календара на културните събития на Столична община. 

„Катя Паскалева. Последната роля” на режисьора Ема Константинова може да се види на 26 ноември в кино „Люмиер”.  Георги Тошев  е продуцент и автор на проекта.

60-минутната лента „Катя Паскалева. Последната роля”, продукция на Шорткът, разказва историята на звездата, която изгрява със знаменитата си роля в „Козият рог”. До края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Катя е човек, отдаден на изкуството, надарена с необикновен талант и творческа проницателност, които личат не само от ролите й, но и в нейните текстове и картини. Тази чувствителност обаче има и своята тъмна страна – Катя е осъдена да се бори постоянно с демоните на съмнението и несигурността.

Този филм разбулва скрития от публиката образ на една трагична и възвишена личност – личност, която се отдава до последно и в работата, и в живота, и в любовта. Това е разказ за една жена, живяла “красиво и безотговорно” във времената на “предписания” и ограничения.
Дворецът е копродуцент на серията инициативи, които ще разкрият непознатата страна от живота и личността на една от най-емблематичните и чувствителни фигури в българското кино”.

В рамките на две седмици зрителите ще видят изложбата „Аз, Катя!”, която се открива на 26 ноември от 18:00 часа в НДК, филмът „Катя Паскалева. Последната роля”, копродукция на НДК и Шорткът с премиера същия ден от 19:00 часа в кино Люмиер, и представянето на документалната книга-албум за актрисата на 5 декември от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото”.

В изложбата „Аз, Катя!” ще видите непоказвани досега картини. 22 от тях са рисувани от актрисата, която дълго време е криела дори от близките си, че изобразителното изкуство е другият й голям талант. Освен тях, ще бъде показана картината „Любов” на Георги Божилов-Слона, който е неин първи съпруг, както и нейн портрет, рисуван от Златю Бояджиев и част от колекцията на Боян Радев. 

Този проект нямаше да бъде възможен, ако екипът на г-н Боршош не ме убеди да го продължа. Бях отчаян от чукането на врати, които все не се отварят и съм благодарен, че националното честване на 70-годишнината от рождението на тази неистова актриса ще се случи именно на територията на НДК”, каза авторът на проекта Георги Тошев.
 
"Великите жени винаги имат тайни и техните тайни са повече от тайните на великите мъже”, беше смелото заключение на автора, който се е докоснал до бележките й, в които има “чудовищна интимност, на каквато малко хора изобщо са способни”, беше откровен Тошев пред медиите днес.
Художникът Лъчезар Касабов от фондация „Катя Паскалева” сподели, че тя е била силно обичана, защото само един мъж, който обича една жена, може да я нарисува по този начин, визирайки картината “Любов”.

Филмът, книгата и изложбата, посветени на Катя Паскалева, вече има над 17 покани за гостувания в страната и чужбина след НДК - Пловдив, Варна, Велико Търново, Карлово, Казанлък, Берлин, Лондон, Париж... Катя Паскалева умира на 56 години, след като в продължение на две години се бори с рака. В една от предсмъртните си бележки пише: „Аз играя последната си роля – на актриса, поставена пред изпитанието дали ще удържи да размие границата между реалността и условността... И премиерата... всъщност е финалът на спектакъла живот.“ Една премиера, която не трябва да се пропуска...

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини