СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

40 години - «Дом Витгенщайн» - Виена

10:12 | 12 октомври 2015 | Мая Филипова
«Дом Витгенщайн», Виена «Дом Витгенщайн», Виена
"Дом Витгенщайн" функционира като разширена културна служба към Посолството на Република България във Виена от 1975 година.
На 6 октомври 2015 г. в Българския културен институт «Дом Витгенщайн» във Виена се състоя тържествена вечер, посветена на честването на 60-годишнината от основаването на Австрийско-българското дружество и на 40-годишнината от закупуването на «Дом Витгенщайн», с което България спасява архитектурния паметник от разрушаване.
 
На празника присъства министър на културата на България Вежди Рашидов, който бе поканен на юбилея на дружеството лично от председателя му д-р Карл Блеха, бивш министър на вътрешните работи на Австрия. В тържествената вечер взеха участие ученици от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" - гр. Котел.

Сградата е проектирана в годините 1926-1928 от архитекта Паул Енкелман и от известния философ Лудвиг Витгенщайн по поръчка на сестрата на Витгенщайн - Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн. Домът се превръща в център на културния живот на Виена. От 1971г. къщата е паметник на културата.

Архитектурата на къщата е уникална. Всички вътрешни детайли са разработени от Лудвиг Витгенщайн - прозорците, бравите на вратите и прозорците, ъглови радиатори, асансьора и др. Витгенщайн, философът на 21 век, е въплътил своите философски виждания в изчистените линии на сградата, превърнала се в наши дни в архитектурна забележителност.
 
През 1975г. българската държава купува имота и го превръща в културен институт. БКИ "Дом Витгенщайн” разполага с творческа база, в която българските творци пребивават по време на престоя си. БКИ "Дом Витгенщайн” разполага с четири изложбени зали, театрална зала, конферентна зала, библиотека. Домът разполага с два рояла.

Дейността на института не се ограничава само в столицата, а е насочена и към други провинции на Австрия. Стреми се да интернационализира дейността си и тя да стане достояние на широк кръг от австрийската общественост. Организира много от културните си прояви със спонсори.
 
Dir.bg се присъединява към всички поздравления и пожелава на екипа на «Дом Витгенщайн» и на директора на институт а - проф. Румяна Конева да продължава да бъде един от центровете на богата културна дейност и с успех да реализира своите идеи.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини