СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Народният открива сезона с ”Процесът против богомилите”

09:38 | 31 август 2015 | Мая Филипова
Стефан Цанев, драматург, писател Стефан Цанев, драматург, писател
Народен теетър "Иван Вазов" открива сезона с пиесата по нашумялата трагедия на Стефан Цанев - "Процесът против богомилите" на 12 септември 2015 г.
Постановката е дело на режисьора Маргарита Младенова. Събитията в спектакъла се развиват преди повече от 1000 години, а всички реплики на героите са цитати от църковни, исторически или богомилски книги. Изключително интригуващо е и решението на автора да разположи действието на процеса в продължение на повече от десет века.

През 1978 г. Георги Марков споделя за нея
"... Пиесата носи плътта на Шекспирова пиеса, при която от всеки връх се открива бездънна пропаст. И всичко това потопено в страхотната мистерия на българското Средновековие. Спомням си, че пиесата ме разтърси от дъно. Малко е да кажа, че бях във възторг от онова, което Стефан Цанев беше написал. И не е негова грешка, че всичко това, за което се говори в пиесата му, има наистина абсолютно съвременно звучене. Дори и самата забрана да се постави пиесата му кореспондира напълно със забраните и изгарянията на богомилските книги."

47 години, след написването й творбата на Стефан Цанев възкръсва на сцената на Народния театър. И то не как да е. С "Процесът против богомилите" се открива сезон 2015/2016.

Както споделя авторът и днес, при тази "брутална алчност, при моралната поквара на държавници и архиереи и отчаяното безверие на народа – идеята на богомилите за масово безкомпромисно противопоставяне на покварата чрез възкресяване на духовната божествена светлина в човека е свръхнавременна идея." Има много общо между онова време, на зараждането на Богомилството в България през Средновековието и днешното бездуховно време, и тогава и сега се нуждаем от един духовен Ренесанс, който да възкреси светлината в душите ни.

В постановката на Маргарита Младенова ще видим актьорите: Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев, Христо Петков, Христо Ушев, Благовест Благоев, Илиана Коджабашева, Стефания Колева, Павлин Петрунов, Лилия Гелева, Калоян Трифонов, Неда Спасова.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини