СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Ансамбъл ”Тракия” с грандиозен концерт в Античния театър

09:32 | 4 август 2015 | Мая Филипова
ФА ”Тракия” ФА ”Тракия”
С концерт под мотото "Среща на поколенията" в Античния театър в Пловдив емблематичният за града фолклорен ансамбъл (ФА) "Тракия" отбеляза своята 40 годишнина.
Концертът се състоя на 2 август 2015 . в римския амфитеатър, предаде БТА. На античната сцена се качиха танцьори, певци и музиканти, преминали през фолклорната формация през четирите десетилетия.

Международният дебют на ансамбъла е на 6 септември 1975 г. във Флоренция, след което следва самостоятелен концерт на Хора в зала "Олимпия" в Париж, където се е състояло "първото изпълнение на българска музика в нея".

Ансамбълът записва участие и в залата на ЮНЕСКО.

"Творческият облик на ФА "Тракия" е изграден от проф. Кирил Дженев, но идеята за проекта е на проф. Асен Диамандиев. Те са подкрепени и от проф. Николай Стойков, диригент на оркестъра. Създаден е с потенциала на специалисти от АМТИИ - Пловдив; в първия състав влизат студенти по хореография и фолклор на академията", споделя проф. Даниела Дженева, ръководител на ФА "Тракия".

В момента ФА "Тракия" има 36 танцьори, 17 певци и 15 инструменталисти. Той е първият у нас, който представя цялостен спектакъл с танц, хорово и инструментално изпълнение.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини