СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Изложба ”За най-малките”, посветена на Дора Габе в Добрич

10:51 | 5 август 2015 | Мая Филипова
Дора Габе, поетеса Дора Габе, поетеса
В родния град на поетесата Дора Габе, автор на стотици стихове и разкази, сред които "В джобчето ми дрънкат семки и бонбонки" откриват изложба в нейна памет.
Преди години Дора Габе споделя: "Стиховете, които пиша за деца, са истинска отмора: като прозорче, през което вдишвам свежа струя, като детски очи, с които поглеждам и ми става хубаво, светло. Ако съм запазила нещо хубаво в душата си, това е от стиховете и от децата."

По повод 127 години от рождението на голямата българска поетеса, добруджанката Дора Габе, Регионална библиотека „Дора Габе” организира изложба под наслов „За най-малките”.

Експонираната изложба представя творчеството за деца на именитата писателка, съхранявано в секторите „Работа с деца”, „Краезнание” и библиотечна колекция „Дора Габе”.

На вниманието на посетителите библиотеката излага емблематичните произведения на Дора Габе като „Малкият добруджанец”, „Някога”, „Червеното цвете” и др.

Включени са издания от 1929 г. до наши дни, книги с ценни илюстрации, книги от личната библиотека на поетесата, книги на различни езици – полски, чешки, френски и др.

Библиотеката включва в изложбата и изданието на ученици от СОУ „Дора Габе” Добрич, което съдържа стихове на Дора Габе, преписани на ръка от третокласниците и илюстрирани от тях.

Експозицията се намира във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана до 28 август 2015 г.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини