СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Започна Фестивалът за градска култура ”София диша 2015”

11:20 | 3 август 2015 | Мая Филипова
”София диша 2015”, детайл лого фестивал ”София диша 2015”, детайл лого фестивал
Фестивалът за градска култура ще промени лятото в града през всички недели на месец август.

Програмата и инициативите бяха представени на специална пресконференция в Пресклуб-НДК.

Пет централни столични улици ще заживеят фестивален живот в общо пет тематични събития, посветени на екологията, визуалните изкуства, литературата, спорта, музиката и танца. Малките пет кьошета, улиците „Ангел Кънчев”, „Пиротска”, „Цар Иван Шишман” и „Оборище” ще са тазгодишните свободни зони за срещи и изкуство на най-големия открит фестивал в София.

В шестото си издание „София диша” ще продължи мисията си да развива градския живот през лятото, предоставяйки сцена за различни жанрове изкуства.

Заедно с тях ще бъдат представени и различни социални каузи и образователни инициативи. Традиционно е и предимството, което фестивалът дава на нови артисти, млади предприемачи и хора с иновативни бизнес начинания да срещнат многобройна и разнородна аудитория. Благодарение на фестивала се развива и каузата за открити градски пространства в София, в които пешеходците, колоездачите, деца и родители, възрастни и подрастващи имат своето място за близко общуване, за среща с градската култура и за същински летен празник.

Поради големия интерес на участници от България и Европа, съвместно със Столична Община, „София диша” ще проведе мащабно социологическо проучване, целящо да даде посоката на развитие и разширяване на събитието през 2016г., както и да улови всички очаквания и нужди на участници и посетители.

Началото на „София диша” тази година стартира на 2 август, от 16.00 часа до 22.00 часа, в района на улиците около Малките пет кьошета, а основната тема беше екологията. В рамките на първата неделя от фестивала взеха участие български производители на натурални продукти, сред които биоферми, производители на мед и пчелни продукти, производители на предмети и играчки от естествени материали. Голямата част от участниците и тази година са малки семейни компании, които ще представят екологични български продукти с ново отношение към природата или произведени чрез традиционни или забравени технологии и занаяти. Така освен презентация на разнообразна продукция, бяха представени и работилници – включително и за деца, като тази за направата на играчки от натурално зърнено нишесте.

Фестивалът за градска култура „София диша” е в партньорство с НДК и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини