СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

За първата жена, дръзнала да се подпише като художник у нас

10:34 | 7 юли 2015 | Мая Филипова
Детайл от Живопис на Анна Хен-Йосифова „Рози в кошница” Детайл от Живопис на Анна Хен-Йосифова „Рози в кошница”
От десетилетия във фонд „Графика“ на СГХГ се съхранява една рисунка от 1882 г., личността на чийто автор оставаше неизвестна.
Тригодишната изследователска работа на екипа на проекта разкрива тази забравена личност, а в центъра на експозицията "Свободният избор. Първите жени художнички 1878 – 1912" в галерия "Васка Емануилова" е именно разказът за нея – Олга Круша, която със своята рисунка се превръща в първата жена в България, дръзнала да се подпише като художник, изпреварвайки с две десетилетия Елисавета Консулова-Вазова и Елена Карамихайлова, сочени за първите български художнички.

Олга Круша дъщеря на известния възрожденски деец Захарий Круша, е родена през 1860 г. Получава образованието си Москва, където нейни учители по рисуване са представители на известен френски емигрантски художнически род. Завръщането й в родина в края на 80-те години на ХІХ в. е изпълнено с перипетии, а обществено-политическата ситуацията в страната я кара да се посвети на учителската мисия. С годините здравословното й състояние се влошава, а това я кара да се откаже от рисуването, като до нас ще достигне една единствена известна ни нейна рисунка, която респектира с майсторството си.

Посетителите на изложбата ще имат шанса да се срещнат за първи път с нея, 133 години след нейното създаване

"Свободният избор. Първите жени художнички 1878 – 1912" е част от вече традиционните изследователските проекти на галерията и се фокусира върху един слабо проучен и оставащ до днес без отговор въпрос, засягащ историческия ход на българското изкуство, а именно – за мястото на жената творец в изложбения живот в страната в периода от Освобождението до Балканската война.

Експозицията, подредена в залите на галерия „Васка Емануилова“ може да бъде посетена до 5 септември 2015 г.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини