СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Смесеният хор на БНР записва Рахманинов

09:46 | 7 юли 2015 | Мая Филипова
Катедрален храм ”Александър Невски”, София Катедрален храм ”Александър Невски”, София
Творческият сезон за Смесения хор на БНР приключва със запис на "Всенощно бдение" от Сергей Рахманинов в Катедралния храм "Александър Невски".
"Музикална къща БНР" работи по неговата реализация от началото на сезона. Записите започнаха в събота и продължават пет дни.

Изборът не е случаен, тъй като Сергей Рахманинов написва произведението през 1915 година и записът на Смесения хор съвпада със 100-годишнината от раждането на творбата.

"Съвпадението на записа със 100-годишнината на "Всенощно бдение" не беше специално търсено, но щастливо се случи. Много се радвам, че ни се дава шанс да запишем тази пиеса, която се изпълнява и записва твърде рядко поради обема си – над час акапелно музициране, и поради трудността и големия състав, който е необходим за изпълнението. Към това трябва да добавим и чудесната възможност да върнем тази пиеса в нейния дом – храмовото пространство.

Надявам се, че вдъхновението на всички изпълнители ще бъде повлияно от специалното място, в което ще работим. Не говоря само за благодатната акустика на храма, а за особената атмосфера на благоговение и на смирение, на духовна радост. Би било прекрасно след реализирането на записа да участваме в служби със свещеници в храма
обясни диригентът на хора Драгомир Йосифов.

Пиесата "Всенощно бдение" досега е изпълнявана в България само от Национален филхармоничен хор "Светослав Обретенов"(бивша Хорова капела)към Софийската филхармония, под диригентството на проф. Георги Робев. Има техен запис на плоча и няколко изпълнения в зала "България".

Очаква се през есента новият запис на Бдението на Смесения хор на Българското национално радио да бъде издаден на диск.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини