СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Великан пристигна в Софийската опера за ”Рейнско злато”

15:17 | 2 юли 2015 | Мая Филипова
Дирк Алешус, оперен певец (бас), Германия Дирк Алешус, оперен певец (бас), Германия
Басът Дирк Алешус ще пее ролята на Фафнер от „Рейнско злато” на Вагнер, съобщават от Софийската опера и балет.
Световноизвестният бас Дирк Алешус пристигна в столицата ни, за да гастролира в ролята на Фафнер от първата опера на шедьовъра на Рихард Вагнер, тетралогията „Пръстенът на нибелунга”.

Дирк е висок два метра и десет сантиметра и в родната му Германия го определят като певеца-великан. Дори някои немски вестници слагат в материалите си за него заглавия като „Певецът, висок като стълб, със слонска сила на гласа”.

Професионалните музикални списания изтъкват, че Алешус е невероятен бас – с мощния си глас и с впечатляващото си актьорско присъствие. Самият Дирк се радва, че ще има възможността да покаже изпълнителските си възможности и на сцената на първия ни оперен театър.

Басът прави предложение на директора на Софийската опера и балет, че иска да пее в „Рейнско злато”, защото е чел изключително много положителни критики за постановката на нашия „Пръстен…” и иска и той да премери силите си с българските изпълнители. Артистът е изпълнявал басови роли и в четирите опери от „Пръстенът на нибелунга”: „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”.

Българската публика ще има възможността да се запознае с немския певец на 4 юли, от 18:00 ч., когато започва Третият Вагнеров фестивал. На него нашата Опера очаква гости от три континента. Дирк Алешус не започва отрано като певец. Отначало той учи за ветеринарен техник, но после се отказва от тази професия. Запазва обаче любовта си към животните. Дори на личния си сайт: dirkaleschus.de слага заглавна снимка на себе си с любимото си куче. Когато човек отваря сайта на баритона вижда интересно изображение: в далечината един много висок мъж стои до едни бекрайно високи колони, а до него е клекнал неговият любимец. С това певецът като че ли иска да каже ние се обичаме и това засяга само нас. Когато отхвърля ветеринарството, Дирк следва вътрешния си глас и се отдава на музиката. Отначало учи пеене в родния си град Нойбранденбург. По-късно следва вокална и артистична техника при Мариане Фишер-Купфер. В Ландестеатер специализира при легендарния бас Курт Мол, където дебютира като гост-солист в ролята на Зарастро във „Вълшебната флейта” и Осмин в „Отвличане от сарая”.

Неговият репертоар включва роли в „Кавалерът на розата”, „Летящият холандец”, „Танхойзер”, „Рейнско злато”, „Фиделио”, „Макбет”, „Евгений Онегин” и др.

В Десау партнира на българското сопрано Йорданка Дерилова, която на наша сцена, ще изпълни в „Пръстена” ролята на Брюнхилде от „Залезът на боговете”. Алешус играе в Кьолн, Берлин, Гдаск, Санкт Петербург, Рим, Виена, Линц, Десау, Залцбург и непременно държи да включи в творческата си биография и Операта в София.

Другият великан в „Рейнско злато” ще бъде Александър Носиков, висок един метър и деведесет, който ще партнира на немеца, в ролята на Фазолт.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини