СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

„Квадрат 500“ стартира с отворени врати до 28 май

00:03 | 26 май 2015 | Мая Филипова
Националната галерия ”Квадрат 500” отвори врати. Националната галерия ”Квадрат 500” отвори врати.
Новата Национална галерия "Квадрат 500" отваря врати за ученици и студенти, с идеята до мащабната експозиция да се докосне най-напред именно младата публика.
На 25 май 2015 г. Директорът на Националния музеен комплекс Слава Иванова и акад. Светлин Русев приветстваха журналистите като нейни първи гости. Двамата бяха гидове на тяхната обиколка в залите на новата галерия. Работното време на „Квадрат 500“ ще е от 10:00 до 18:00 часа, с почивен ден в понеделник. Цената на редовния билет е 10 лв.

  „Показани са произведения, които са мярка за времето си. Принципът при организацията на пространството е различен, като целта е остойностяване на българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции, става въпрос за една стилова, смислово и времева съизмеримост“, каза акад. Светлин Русев, който е автор на концепцията за експозицията.   "Това е един нестандартен музей - изграден е на основата на колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство", отбеляза още акад. Русев. 

Въпреки трудностите, осъществяването на проекта е от огромно значение. Новата галерия и нейната представителна експозиция ни дават възможност да преоткрием собственото си изкуство чрез чуждестранното“, посочи и.д. директорът на Националния музеен комплекс Слава Иванова.

Eкспозицията е подредена в 28 зали на четири етажа.  В нея е показана само част  от колекцията на Националния музеен комплекс, която наброява над 42 000 единици.  Половината от изложените творби са на български автори. Другата половина представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка. В процеса на подготовка на експозицията близо 60 % от произведенията – живописни, скулптурни, графични и декоративни - са реставрирани. За повечето картини са изработени нови рамки.

Най-ранното произведение в българския раздел  е  „Портрет на Неофит Рилски”, 1838 г. от Захари Зограф
.

Сред най-ценните експонати е портретът на княгиня Мария Луиза на Мърквичка. През 1900 г. по поръчка на княз Фердинанд Иван Мърквичка рисува посмъртния портрет на княгиня Мария Луиза, починала през януари 1899 г. Със своите размери – 256 х 193 см – това е най-внушителното платно, създадено от български художник до средата на ХХ век. Особено внимание привлича и рамката на портрета, специално изработена от Борис Шац с монтирани в нея релефи. На 14 от тях са изваяни спецефични национални типажи – българин, шоп, арменец, грък и т.н. Портретът е показан на Световното изложение в Париж през 1900 г. и е награден със златен медал. 

На същото изложение е включена и „Нимфа” на Жеко Спиридонов, която също е част от екпонатите в новата национална галерия. Тя е била поставена в центъра на изкуствено езерце и от нея се е ляла розова вода.

Най-ранната творба в чуждестранната живописна колекция е “Кръщение Христово” от края на ХV век, най-вероятно излязла от ателието на Андреа дел Верокио (представител на Флорентинската школа по време на Италианския ренесанс
). 

В музея се съхраняват 250 творби на Николай Рьорих от 30-те и 40-те години на ХХ век, дарени от неговия син Святослав Рьорих. Доминиращата част са пейзажи от цикъла „Хималаи”, създавани по времето, когато художникът живее в долината Кулу в подножието на Хималаите (1936-1947).

При старта на първия етап от изграждането на новия музеен център в кв. 500 на София през април 2010 г. министър-председателят Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов даряват три графични творби от Марк Шагал, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

Последното дарение от две картини на френските художници Ермин Давид и Ролан Дюбюк, е от известния френски галерист Жан-Пол Виллен през месец март 2012 г.

Чрез Министерство на културата през месец декември 2012 г. от галерия Антоан Лорентен в Париж са закупени три изключително ценни платна на Жорж Папазов.

В експозицията са включени живописни произведения на Христо Явашев (Кристо) от студентските му години.

Трябва да се отбележи дарението на сем. Костадин и Клодия Делчеви - колекция с изключително висока музейна стойност, включваща живопис, рисунки, акварели и графика на световноизвестни художници като Йожен Дьолакроа, Огюст Реноар, Анри Матис, Жорж Руо, Жул Паскин и други предимно френски майстори от края на ХІХ - началото на ХХ век. Тези произведения са сред най-скъпите и най-ценните в експозицията.
Входът е свободен от вторник до четвъртък.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини