СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Френска премиера в Софийската опера

09:34 | 28 май 2015 | Мая Филипова
Маестро Дидие Талпен, диригент, Франция Маестро Дидие Талпен, диригент, Франция
Шедьовърът на Жорж Бизе - "Ловци на бисери" е дългоочакваното френско заглавие в репертоара на Софийската опера. Премиерните спектакли са на 28, 29 и 30 май.
Диригент-постановчик е бившият директор на Френския културен институт в София - Маестро Дидие Талпен.

На пресконференцията по повод премиерата самата опера Талпен нарече истинско „бижу“, окачествявайки произведението като много френско, но и много универсално. Познатият от предишни заглавия на първия ни оперен театър французин завърши с думите: „Може би следващото френско заглавие в репертоара ще бъде творба на Гуно?“ Директорът на театъра Пламен Карталов пое „хвърлената ръкавица“ и напомни, че само за последните 5-6 сезона тук са поставяни „Роберт Дявола“ от Майербер, „Дон Кихот“ и „Вертер“ от Масне, „Хофманови разкази“ от Офенбах и „Самсон и Далила“ от Сен-Санс.

Режисьор е проф. Светозар Донев, сценографията е дело на Иван Токаджиев, художник на костюмите е Ася Стоименова, хореографията е направена от Ана Донева.

В ролята на Надир ще се превъплътят Николай Моцов и Хрисимир Дамянов, в ролята на Зурга - Веселин Михайлов и Атанас Младенов. Сред дамите ще блестят - Веселина Василева и Силвия Тенева, в ролята на Лейла, а на Нурабад - Димитър Станчев и Александър Носиков.

първата си постановка на „Ловци на бисери” в Софийската опера през 1980 г. бях пленен от екзотиката на сюжета, от невероятно странните отношения между героите, които често дешифрирах като мимолетни и архаични. Днес имам съвсем различен поглед и нов прочит на тази опера, "казва режисьорът проф. Светозар Донев.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини