СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Три световноизвестни българки с общ концерт у нас

00:38 | 25 май 2015 | Мая Филипова
Елмира Дърварова, Вяра Трендафилова и Антонина Бонева излизат заедно тази вечер, 25 май, от 19:00 часа на сцената на зала 6 на НДК.
Своеобразният мост Ню Йорк - Стокхолм - София е част от рамките на XX-то издание на “Салон на изкуствата”.

Програмата е изключително богата и включва произведения на Фредерик Шопен, Пиетро Маскани, Пьотр Илич Чайковски, Камий Сен-Санс, Луис Шпор и Аманда Майер, съобщават от Двореца.

Световноизвестната американска цигуларка от български произход Елмира Дърварова концертира от 4-годишна възраст. Печели награди в множество международни конкурси, учи при легендарните виртуози Хенрик Шеринг и Джозеф Гинголд. Прочутият диригент Херберт фон Караян я избира за участие в един от неговите видеозаписни проекти. Тя предизвиква сензация когато печели конкурса за концертмайсторския пост в Метрополитен Опера в Ню Йорк и става първата (и единствена досега) жена-концертмайстор в историята на Метрополитен Опера. Нейното име се съобщава в седмичните международни радио-предавания на Метрополитен Опера, както и в телевизионни продукции на МЕТ, компакт дискове и лазерни дискове на фирмите Сони, Дойче Грамофон и И Ем Ай.

Списание “Фанфара” я определи като “омагьосващо харизматична... хипнотизираща”, списание “Грамофон” похвали нейните “ултра-емоционални изпълнения”, а авторитетното лондонско списание “Страд” отбеляза: “Елмира Дърварова свири с опияняваща красота на звука”.

Вяра Трендафилова започва своето музикално образование в родния си град Хасково в клас по виолончело. По-късно, след няколко години, прекарани в редиците на детски хор „Орфей“, продължава заниманията си по пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Реса Колева. През 1992 г. заминава за Москва, където продължaва музикалното си образование в Московската музикална академия „Гнесини“ като учи в класа по оперно пеене на проф. Евгения Шевелева. Участва в майсторски класове на легендарните Ирина Архипова и Зара Долуханова. Лауреат е на конкурс за млади оперни певци в Москва през 1995 г., където следващата година дебютира в ролята на Керубино в “Сватбата на Фигаро” от Моцарт. Професионалните ангажименти на Вяра Трендафилова я отвеждат на много световни музикални сцени. Тя е гост - солист в театри в Опава и Амарило, в Испания, Чехия, Естония, Италия, Норвегия, Швеция и др.
През 2013 г. учредява в Стокхолм културно сдружение „Оперисимо Интернешънъл“, чиято идея и стремеж е да развива културните връзки между Швеция и България. В 2014 г. „Оперисимо Интернешънъл“, с подкрепата на българското посолство в Швеция и на Министерство на културата, организира голям празничен концерт, с който бяха отбелязани 100 години от рождението на големия бас Борис Христов и 100-годишнината от българо-шведските дипломатически отношения. На концерта присъстваха дипломати от над 120 страни от цял свят.

Антонина Бонева произхожда от фамилия на известни музиканти. Завършва НМА “П. Владигеров’’ като студентка на проф. Николай Евров. Специализира в Кралската консерватория в Антверпен, Белгия при проф. Фредерик Геверс, който не пести думи за таланта и музикалността й. След участията си в множество престижни майсторски курсове в Германия, Франция и Италия, където се усъвършенства при световноизвеестни пианисти.

“Антонина Бонева имаше блестящо утвърждаване с победата за наградата ,,Ланчано’’. Намирам в нея музикален темперамент от най-висока класа и изключителна музикална природа’’- Серджо Пертикароли. Тя печели наградата ”Ланчано’’ и персоналната награда нa проф. Серджо Пертикароли – Вицепрезидент на Академия “Санта Чечилия”. Това я отвежда в Рим, като солистка на Интернационален оркестър под егидата на ЮНЕСКО.


Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини