СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Братя тинейджъри отличени с наградата ”Стоян Камбарев”

00:40 | 28 април 2015 | Културен афиш
Александър и Мартин Зайранови Александър и Мартин Зайранови
На 27 април за шести пореден път се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2015.
Събитието се състоя за първи път в Атриума на България Мол. Призът, носещ името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като чакано и престижно отличие за млади творци в България.

Носители на прекрасната бронзова статуетка,  с автор Кольо Карамфилов и паричната премия в размер на 3000 лв. за 2015 г. са Александър и Мартин Зайранови предаде БГНЕС. Макар и на 13 и 16 години, двамата братя цигулари разкриват музикалния си талант още от най-ранна детска възраст и са определени като едни от големите таланти на българската класическа музика.

Възпитаниците на Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна имат впечатляваща кариера и концертират с най-престижните български симфонични оркестри, показвайки завиден професионализъм и ярко сценично присъствие.

Младите цигулари подготвят реализирането на проект, свързан с концерт на една от най-престижните сцени, тази на Университета по изящни изкуства във Виена. Тя не е избрана случайно, а е мястото, където е работил техният преподавател проф. Марио Хосен.

Освен братя Зайранови  бяха отличени още: изгряващата актриса Елена Телбис - роля в петия сезон на сериала "Под прикритие", младата надежда на българската режисура Анастасия Събева, ще има възможността да режисира спектакъл в столичен театър, художникът Андрей Хамбарски ще получи шанса за подреждане на самостоятелна изложба. продуциран от БНТ.

Най-ценното на тази награда е, че не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области, които са подкрепяни за осъществяването на конкретни техни проекти. Затова истинската мисия и кауза на фондация „Стоян Камбарев” започва след края на церемонията, а именно с реализацията на проектите и мечтите на младите творци в България.

И тази година организатор на церемонията е Деси Тенекеджиева - председател на УС на фондация "Стоян Камбарев".

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини