СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Велин Илиев (орган) пред Културен афиш

09:38 | 13 април 2015 | Мая Филипова | Интервю
Велин Илиев, орган Велин Илиев, орган
Поводът да разговаряме с титулярния органист на органа в зала "България" са двата му предстоящи концерта на 13 април във Варна и на 19 април в София.
Културен афиш: Предстои Ви Великденски органов концерт на една от най-големите сцени у нас  -  зала 1 на ФКЦ-Варна на 13 април? Концертът е със специалното участие на Камерна капела „Полифония“. Често концертирате във Варна. Каква програма избрахте за празничния си концерт?

Велин Илиев: Органовият концерт във Фестивалния комплекс във Варна е по тяхна покана, участието на Камерна капела "Полифония" - също, с цел да се обогати музикално и визуално концерта. Програмата на Великденския ми концерт включва духовни и светски мадригали от Клаудио Монтеверди - един композитор, творил на границата на Ренесанса и ранния Барок, чиято музика е жива и до днес, което само по себе си говори за нейните качества. Концертът ще започне с „Фантазия“ в сол мажор от Йохан Себастиан Бах. Накрая ще изпълня едно произведение от друг неизвестен у нас композитор - Соната -Фантазия в си мажор от Йозеф Габриел Райнбергер.


Културен афиш: Около най-светлия християнски празник ще имате още един концерт в зала „България“, който е от цикъла „Органова палитра“. Идеята Ви да популяризирате уникално силно въздействащата органова музика буди адмирации. В рамките на този цикъл по Ваша покана българската публика имаше възможността да чуе на живо органиста на Кьолнската катедрала. На кои композитори се спряхте за този концерт?

Велин Илиев: Концертът в зала "България" в София е идентичен по замисъл, само че там публиката ще чуе музика от различни италиански композитори, включително и Мадригалите от Монтеверди, Фантазията от Й.С.Бах и на края ще завършим с Моцарт - Ave verum corpus. Относно цикъла "Органова палитра" мога да кажа, че това е идея на органиста на Софийска Филхармония как да бъде включен и органът в богатия концертен план на институцията, както и да осъществява концерти на чужди органисти (засега много трудно, винаги с подкрепа на някой чужд културен институт).


Културен афиш: Вие сте титулярен органист на органа в зала „България“ на Софийска филхармония. Той ли е все още най-добрият орган у нас? Вие лично къде обичате да свирите в България? В кои градове, зали, катедрали? Това ли е наистина царят на инструментите – внушителен, импозантен като визия и невероятно силно въздействащ като звучене?

Велин Илиев: Относно органите на които свиря в България мога да кажа, че това са двата най-големи инструмента (София и Варна), за съжаление третият голям инструмент в Добрич има технически проблеми, Концертният орган в зала "България" е най-големия инструмент у нас по броя на регистри - 55. По звучене обаче варненският орган, макар и с два регистъра по-малък е по-богат. Интересен е фактът, че макар и правени от една и съща немска фирма с разлика във времето 15 години, те се различават съществено по звучене. Това е една от специфичните и най-добрите страни на всеки орган - уникалността му - няма два еднакви инструмента (както няма еднакви хора).
о се отнася до инструменти в църкви и катедрали мога да спомена най-стария църковен орган в Католическата църква в Русе (1906), който след сто години бе грижливо реставриран от немския майстор Герхард Валкер и спорадично се използва там. Другият църковен орган в Католическата катедрала в Пловдив не се използва за концерти, поради виждането на Епископа, че църквата е дом за молитва а не за музика. Винаги се радвам, когато има хора, които имат идеи за събуждане на вниманието към неговото присъствие в България.



Велин Илиев
е най-известният български органист, концертирал и специализирал в най-престижните органови институции в цял свят. Роден е в София, където започва първите си занимания с музика – пиано и пеене. Завършва СМУ със специалност пиано при Людмила Яковлева. Продължава в ДМА – София, след конкурс печели стипендия и заминава да учи „орган” в Музикалната Академия „Леош Яначек” – Бърно, Чехия. Дипломира се с отличие през 1980 г. в класа по орган на проф. Алена Весела с абсолвентски концерт и теоретична работа „Специфика на свиренето на орган”. Носител е на почетен диплом от втория международен органов конкурс „Антон Брукнер” в Линц, Австрия. В периода 1980-1995 г. се усъвършенства, като посещава майсторски курсове в Чехия, Австрия, Швейцария, Белгия, където работи с известните органисти – Лионел Рог, Ги Бове, Гастон Литез, Михаел Шнайдер, Алмут Рьослер и др. От 1983 година работи в състава на Софийска филхармония и НФХ „Св. Обретенов”. Организатор и изпълнител на цикъл органови концерти в зала „България”, като всеки сезон представя солови и ансамблови творби за орган с колеги от СФ и НФХ. Концертира в страната и чужбина. Има записи в БНР, БНТ, както и LP и CD. В периода 1994-2012г. се занимава с педагогическа дейност – води класове по орган в ЮЗУ – Благоевград, АМТИИ – Пловдив и НБУ – София. Интересите си към устройството на органа допълва със специализация при световно известната органостроителна фирма „Orgelbau – Walcker”. През 2007 г. взема активно участие в честването на 50–годишния юбилей на фирма „Walcker” в Австрия със солови концерти във Виена, Грац, Мьодлинг и др. През 2008 г. организира и провежда съвместно с американския органист Бойд Джонс органов фестивал и workshop във ФКЦ – Варна под надслов Европа – Америка.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини