СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Полъх от поезията на Емили Дикинсън в изложба на Шипка 6

15:03 | 30 март 2015 | Културен афиш, Dir.bg
”Автопортрет с чаша”, Анастасия Панайотова ”Автопортрет с чаша”, Анастасия Панайотова
60 произведения, създадени на хартия с акварел, гваш и четка представя художничката Анастасия Панайотова в галерията на СБХ, периода от 3 до 23 април 2015 г.
Авторката споделя, че обича поезията и през годините заедно с други тематики е работила и по стихове на Димчо Дебелянов и Марина Цветаева, очарована от дарбата им, от света, който са изградили.

За настоящата си изложба казва, че в нея "..се долавя полъх от поезията на необикновената Емили Дикинсън. В стиховете ѝ има неочакван поглед, дълбочина, откровеност, неизказана чувствителност. "

Анастасия Панайотова е родена на 21.01.1931 г. в София,  в семейството на Невена и Михаил Панайотови. Брат ѝ Тодор Панайотов също е график. Завършва Първа девическа гимназия през 1948 г., а Художествена академия - през 1954. Дипломира се при проф. Илия Бешков – графика и илюстрация. От 1955 А. Панайотова е член на Съюза на българските художници. Започва като илюстратор и график на свободна практика. Работи в областта на цветната литография, за чието развитие има принос. От 2000 г. работи цветни рисунки със смесена техника. Участва в много изложби в страната и чужбина. Отличена е с многобройни награди от национални изложби и конкурси. Творби на Анастасия Панайотова се намират в НХГ, СГХГ и в четиринадесет градски художествени галерии у нас.
Притежатели на нейни графики са Ермитажът (Санкт Петерсбург), Пушкинският Музей (Москва), Националната библиотека в Париж, Националната библиотека във Вашингтон, посолството на САЩ в София, колекцията „Петер Лудвиг” (Кьолн), Ернесто и Люба Волф (Бразилия), Кристиян Маличенко (Париж) и други.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини