СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Актьорът Стефан Илиев с ИКАР за чест и достойнство

00:21 | 28 март 2015 | Мая Филипова
Стефан Илиев, актьор Стефан Илиев, актьор
Актьорът Стефан Илиев получи Наградата "ИКАР-2015" за чест и достойнство, която се определя от председателя на САБ Христо Мутафчиев.
Това е признание за изключителния му принос като дългогодишен председател на Съюза на артистите, успял да съхрани целостта на организацията през годините,когато много други синдикално-творчески структури се разделиха, подчерта Мутафчиев.

Стефан Илиев е роден в Истанбул през 1935 г., където живее до 1944 г., когато неговият баща е екстрадиран от Турция като български поданик. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на О. Масалитинов през 1958 г. Дебютира в ролята на Дженаро („Лукреция Борджия" от В. Юго) в ДТ - Габрово. Работи в ДТ - Габрово, ДТ - Плевен, ДТ - Перник, Народен театър за младежта, Театър „София", МГТ „Зад канала".

Председател на Съюза на артистите в България в периода 1990 - 2005 г. Сред най-ембламатичните му роли в театъра са тези на   Авакум Захов в "Спящата красавица" на Андрей Гуляшки, Вершински от "Три сестри" на Чехов и др.  В киното е влизал в роли,сред които: Коста от "Отклонение",Албърт от "Господин Никой".
Играл е в над 70 роли в театъра и десетки в киното.
Уважаван от всички в гилдията за неговата изключителна почтеност и волята петнадесет години да защитава нейните интереси. Наричан от колеги и приятели просто Чечо.

На официалната церемония в Народния театър "Иван Вазов"  в петък вечер, в София Стефан Илиев приветства САБ, в лицето на настоящия й председател Христо Мутафчиев за това, че  се  обръща  внимание на бългаското общество отново на такива изчезнали добродетели  като чест и достойнство.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини