СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Българи живеещи в Ню Йорк в подкрепа на българското изкуство

18:18 | 26 март 2015 | Мая Филипова
”Мигновения”, изложба на Юлиян Табаков ”Мигновения”, изложба на Юлиян Табаков
Юлиян Табаков ще представи новата си изложба "Мигновения" от 3 до 19 април в столичната галерия "Райко Алексиев".
В експозицията са включени портретни фотографии на известната българска актриса Златина Тодева, заснети през 2007 година, няколко месеца преди кончината й. Уникалната експозиция е посветена на вечните теми за старостта, смъртта, любовта, началото и края. Фотографиите остават непоказани цели осем години след внезапната смърт на Мама Злата, както наричат актрисата в театралните среди. През есента на 2014 година дъщерята на актрисата - известната режисьорка Гергана Тодева – Гуга, предлага фотографиите на майка й да бъдат показани пред широката публика и става причина авторът Юлиян Табаков да започне да търси начин за реализация на дълго отлагания си проект.

Дръзката идея на фотографа не получава подкрепата на Столична община, но желанието му да сподели творбите си и да ги покаже го отвежда чак до културните среди на българите в Ню Йорк, САЩ. През океана, на американска земя Юлиян Табаков среща подкрепата на две българки – известната пианистка проф. Павлина Доковска и Кояна Тренчева, които обединяват усилия в общата си цел да помогнат фотографиите да видят бял свят. Аз ценя високо изключителния талант на Юлиян, с когото се познавам. Неотдавна получих от него е-мейл, описващ идеята за този проект с молба за съвет към кого би могъл да се обърне за финансиране. Когато прочетох историята на тази прекрасна актриса от Стара Загора и видях забележителните фотографии, аз моментално се свързах с моята близка приятелка Кояна Тренчева, която е една изключително отзивчива, благородна, щедра и скромна личност“, спомня си Павлина Доковска. Независимо, че по образование е клиничен епидемиолог и работи като научен сътрудник в медицинската област, Кояна Тренчева активно подпомага най-разнообразни изяви в изкуството в Ню Йорк, особено когато те са свързани с българско участие.

През последните 20 години, когато тя живее в Ню Йорк, Кояна е силно съпричастна с концертите "Музикални Съкровища от България", които проф. Павлина Дококвска организира в рециталната зала на Карнеги Хол под егидата на Фондация "Кирил и Методи". Тези концерти, представящи млади, талантливи български музиканти стават основата, върху която от 10 години функционира концертната организация "Български Концертни Вечери в Ню Йорк". Кояна Тренчева е активен спонсор както на тази инициатива, така и на кампанията за събиране на средства за концертен роял " Стайнуей" в българското генерално консулство. Закупуването на този инструмент е необходимата предпоставка за изграждането на концертната организация, която провежда ежемесечни концерти там със финансовото съдействие на „Американска Фондация за България“, учредена от родолюбивите българи Тед Василев и Дико Михов. „Познавайки широките интереси на Кояна към всички форми на изобразителното изкуство и музиката, както и факта, че е родом от Стара Загора, аз й се обадих, за да обсъдя с нея този проект. Препратих й имейла на Юлиян, тя го прочете, и ми се обади веднага възхитена и развълнувана от силното артистично внушение на фотографиите и моралната мисия на експозицията. Каза ми, че е готова да стане основен спонсор и да потърси допълнителни средства за осъществяването на изложбата в максималния й вид. Идеята й беше този проект да получи подкрепата на старозагоската общност в България и САЩ, нещо повече, в последвалия контакт с Юлиян, тя предложи съдействие за реализиране на изложбата и в Стара Загора, а в последствие и в Пловдив, където актрисата е била много активна в театъра. Щастлива съм, че направих контакта между Юлиян и Кояна, и че изложбата ще се състои! Не се съмнявам, че тя ще бъде едно изключително културно събитие! Хората на изкуството трябва да бъдат всячески подкрепяни, защото те олицетворяват духовността на нацията. Чест прави на Кояна и всички, които ще я последват в благородното й делo“, добавя Павлина.

След края на изложбата в София тя ще бъде изложена последователно в Стара Загора и Пловдив, където актрисата Златина Тодева е стартирала и съответно приключила творческата си кариера.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини