СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

16 Фев

Ден на френския аперитив

Денят се чества от 2004 г. в първия четвъртък на м. юни от почитателите на френската кухня в около 20 държави по света. Аперитивът е алкохолно питие, което се консумира преди ядене с цел стимулиране на апетита. Най-често сервира с порция мезе - като маслини или ядки.

Думата идва от френски - "aperire" (означава - "отварям"). Приема се че, аперитивът се появява за първи път през 1786 г. когато Антонио Бенедето Карпано произвежда в Торино вермута. В наше време няма точно определен вид алкохол, който да се ползва за аперитив - традицията е наложила ликьорите засега. Но, географското положение се оказва, че има определящо значение за избора на аперитив - така на пример шерито е предпочитано в по-северна Европа, Великобритания и САЩ.

 



Международни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш