Търси:
 Събития  |  Добави събитие  |  Сложи календар на сайта си 

     СЪБИТИЯ
  Добави събитие »
Личен календар
име
парола
нов потребител
забравена парола

Събития
Ден на Европа

Обявен на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Честването му се свързва с речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман на 9 май 1950 г. в Париж, Франция, с която се полагат основите на европейската интеграция.

В България се отбелязва от 1990 г. Официално е обявен с постановление 54 на Министерски съвет от 29 март 2005 г.

С ученически парад ще бъде честван Денят на Европа във Велико Търново. Шествието ще премине по централната градска улица със знамената на страните-членки на Европейския съюз. Пред сградата на общината с празничен ритуал ще бъдат издигнати флаговете на България, Евросъюза и Велико Търново. Със свои изпълнения ще се представят децата от мажоретни групи от три детски градини.

Общинската администрация в Силистра днес ще бъде управлявана от ученици. Инициативата е на кмета на Юлиян Найденов и е посветена на Деня на Европа. 13 представители на ученическия парламент ще превземат кабинетите на кмета, неговите заместници и всички началници в местната администрация. Така младежите ще се запознаят с функциите, отговорностите и предизвикателствата при упражняването на местната власт. Учениците подготвят много интересни инициативи, които се надяват да реализират, докато са на власт. Така те смятат да докажат, че са фактор, а тяхната енергия и креативност са оценени и ще бъдат насочени към интересите на младите хора.

Във Видин са организирани прояви както в чест на Европейския съюз, така и за годишнината от края на бойните действия в Европа по време на Втората световна война. С урок по изобразително изкуство на открито пред Стамбол капия ще започне честването на деня на Европа от младите художници от Средното училище по изкуства във Видин, а пред Художествената галерия Мажоретният състав и Духовият оркестър ще представят празничен спектакъл. В 10 ч. Община Видин организира детски хепънинг, а по-късно на площад "Бдинци" деца ще подаряват саксии с цветя с послания на гражданите. Довечера самодейните състави към читалище "Цвят" ще изнесат празничен концерт на откритата сцена в крайдунавския парк.

В 10 ч. на Руското военно гробище край Видин ще бъде отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите руски офицери и войници през Втората световна война. Възпоменателно тържество е организирано и пред Мемориалния комплекс Катюша край Кула.Още събития за днес
  април  
П В С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Отиди на днес
 Dir.bg | за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | Мобилна версия  © 1998 - 2011 Dir.bg