СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

9 Авг

845 години от строителството на кулата в град Пиза

845 години от началото на строителството на основите на наклонената кула в град Пиза, Италия /1173/, като проект на камбанария към катедралата "Санта Мария Асунта" в града.

Изграждането се извършва по проект на Бонано Пизано и продължава близо 200 години, преминавайки през 3 етапа. Седмият етаж е завършен през 1319 г. Строителството на кулата завършва през 1372 г. с добавяне на камбанарията и камбаните. До ден днешен не се знае кой точно я е построил. Архитектите, които се борят за тази титла са архитект Бонано Пизано и архитект Диотисалви.

Построена на абсолютно неподходящо място за висока постройка, основната част от почвата се състои от слоеве глина и пясък, като заради слабата земна основа, тежестта на високата 55 метра постройка ги притиска и измества. Теглото й е почти 15 000 тона. Пострoена е в типичната за Средновековието Романска архитектура с готически орнаменти, а колоните по периферията на седемте етажа са украсени с коринстски капители. До камбанарията водят 296 стъпала.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш